today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Ανάλυση Bloomberg: Το βουνό της Ελλάδας το 2019 για την επιστροφή στις Αγορές

Ανάλυση Bloomberg για την Ελλάδα το 2019  

Έχοντας βγει από τη μεγαλύτερη κρίση που είχε βιώσει, η Ελλάδα έχει ακόμα να ανέβει ένα βουνό το 2019 ώστε να επιτύχει τη σταθερή της επιστροφή στις αγορές. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας νωρίτερα μέρος από το μαξιλάρι ασφαλείας για αποπληρωμή δανείων στο ΔΝΤ. Το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να δοκιμάσει τις αγορές, με ένα βραχυπρόθεσμό ή μεσοπρόθεσμο ομόλογο εντός του τρέχοντος μηνός, αν οι τελευταίες του το επιτρέψουν. Πρόκειται για μια σκληρή δοκιμασία. Αν οι αγορές συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα – όπως συνέβη πέρσι με την κατάσταση στην Ιταλία που εμπόδισε την έκδοση ελληνικών ομολόγων – η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις βασικούς εσωτερικούς κινδύνους για το πρώτο έτος εξόδου της από την εποχή των μνημονίων.

  1. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

 Η ανάκαμψη της Ελλάδας από χώρα με δημοσιονομικό πρόβλημα, σε χώρα που επιτυγχάνει σταθερά πλεονάσματα προϋπολογισμού, ήταν ο βασικός παράγοντας που της επέτρεψε την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή απειλείται από δικαστικές αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, που αμφισβητούν τη νομιμότητα των περικοπών των συντάξεων το 2013. Αν υπάρξει δικαστική απόφαση για επιστροφή των κρατήσεων, η προβλεπόμενη επιβάρυνση των δημοσιονομικών του κράτους υπολογίζεται να ανέλθει στα 15 δισ., ήτοι περίπου στο 8% του ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά 4 δισ. Παρά αυτόν τον κίνδυνο, οι πολιτικοί συνεχίζουν τις εξαγγελίες παροχών λόγω της προεκλογικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε νέο πρόγραμμα 25.000 προσλήψεων στο δημόσιο, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε γενναίες μειώσεις στη φορολογία.

  1. Η κατάσταση των τραπεζών

Αν και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας εδραιώνεται, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% το τρίτο τρίμηνο, η χώρα εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια καταστροφική ύφεση. Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς για μελλοντική ανάπτυξη είναι η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πίστωση στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ιταλικό μοντέλο για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανήλθαν στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται αυτό το μήνα να ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τις αρχές κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει έλλειψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του προβλήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει το δικό της σχέδιο, το οποίο αναμένει ακόμα την έγκριση της κυβέρνηση και θα μπορούσε να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη εκ νέου κεφαλαιοποίησης.

 

  1. Πολιτική αδράνεια

Οι εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο το αργότερο, δεν απειλούν μόνο τα οικονομικά της κυβέρνησης. Παρόλο που πλέον δεν υπάρχει «μπαμπούλας» στους κόλπους της αντιπολίτευσης που να τρομάζει τους επενδυτές, όπως συνέβη το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο σημαίνει ένα ασαφές αποτέλεσμα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες κατά τις οποίες το κόμμα που θα αναδειχθεί πρώτο θα λάβει 50 επιπλέον έδρες στο Κοινοβούλιο. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη θα κερδίσει στις εκλογές, δεν είναι σαφές αν θα έχει αρκετές έδρες για να σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση ή εάν θα χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό. Εάν δεν μπορέσει να έχει αρκετούς βουλευτές για να επαναφέρει το bonus των 50 εδρών, η κοινοβουλευτικές αριθμητικές ισορροπίες θα καταστήσουν δυσκολότερο το έργο οποιασδήποτε κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να συνεχίσει την ατζέντα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην εποχή μετά τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ