today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Βέλγιο: Διαδηλώσεις και απεργία των εργατών εργοστασίων

Εργάτες εργοστασίων σε απεργία, διαδηλώσεις, οδοφράγματα: στο Βέλγιο πραγματοποιείται σήμερα μια ημέρα μεγάλης συνδικαλιστικής κινητοποίησης υπέρ της αύξησης της αγοραστικής δύναμης και κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων από την κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα επλήγησαν από απεργίες, «περισσότερες από 260» από τις οποίες έγιναν μόνο στους τομείς της μεταλλουργίας και της υφαντουργίας.

Στις Βρυξέλλες, περίπου 1.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενός διασυνδικαλιστικού οργάνου μπροστά στην έδρα της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων του Βελγίου (FEB, εργοδότες).

Στη Ναμίρ, στη Βαλλονία, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά από το κτίριο μιας άλλης εργοδοτικής ομοσπονδίας και από την τοπική έδρα του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος (MR), του φιλελεύθερου κόμματος του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Αυτή η «εθνική ημέρα δράσεων» με πρωτοβουλία τριών συνδικάτων FGTB (σοσιαλιστικό), CSC (χριστιανιικό) CGSLB (φιλελεύθερο), προκάλεσε επίσης προβλήματα διαφόρων βαθμών στην κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, σε ιδρύματα παροχής φροντίδας και στην αποκομιδή οικιακών απορριμμάτων.

Τα συνδικάτα διεκδικούν κυρίως μισθολογικές αυξήσεις και να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η δυσκολία της εργασίας στον υπολογισμό των συντάξεων. Υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων την οποία ψήφισε το 2016.

Το FGTB, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, υπολογίζει πως οι Βέλγοι εργάτες έχουν χάσει το 2,3% της αγοραστικής τους δύναμης τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει από την πλευρά του πως οι μεταρρυθμίσεις αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2014 έχουν οδηγήσει στη δημιουργία τουλάχιστον 200.000 θέσεων εργασίας στο Βέλγιο.

Διαδηλωτές με τα χρώματα των συνδικάτων, κόκκινο και πράσινο, ενώθηκαν με «κίτρινα γιλέκα» σε πολλά οδοφράγματα στη Βαλλονία, σύμφωνα με το γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της διαδήλωσης μπροστά από την FEB, εκτοξεύθηκαν «αυγά και αντικείμενα» στην πρόσοψη του κτιρίου, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, η Ίλσε Βαν ντε Κίρε.

Εικόνες που μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ δείχνουν τα τζάμια της πρόσοψης με λεκέδες από κόκκινη μπογιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ