today-is-a-good-day
19 C
Athens

Στη Βουλή η δικογραφία του C4i για δωροδοκία πολιτικού προσώπου

Στοιχεία για δωροδοκία πολιτικού προσώπου που αφορούν την ανάθεση του έργου της ασφάλειας των ολυμπιακών Αγώνων στην αμερικανική SAIC το 2003 αποστέλλει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδη που χειρίζεται την υπόθεση του συστήματος C4i.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, από το Εφετείο, πριν περίπου ένα μήνα προσήλθε αυτοβούλως στο γραφείο του κ. Ορφανίδη πρόσωπο που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση του επίμαχου συστήματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο μάρτυρας, του οποίου η ιδιότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, φέρεται να κατέθεσε στον κ. Ορφανίδη στοιχεία για παράνομες αμοιβές συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου. Η κατάθεση του μάρτυρα φέρεται επίσης να αφορά υπουργό της τότε κυβέρνησης που ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τον ανακριτή της υπόθεσης να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να αποστείλει στην Βουλή την δικογραφία προκειμένου να αξιολογηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του κατονομαζόμενου πολιτικού.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του κ. Ορφανίδη για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας έχει ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος της λειτουργικότητας του. Η δικογραφία αυτή, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Σεπτέμβριο του 2017, εξετάζεται πλέον ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνολικά 18 πρόσωπα κατηγορούμενους, εκ των οποίων και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και πρώην στελέχη της γερμανικής και ελληνικής Siemens κ.α

Αντικείμενο της δίκης είναι ουσιαστικά η παραλαβή του συστήματος C4i, σε χρονικό διάστημα από 2007-2009 και τροποποιήσεις συμβάσεων. Τα αδικήματα που, ανά περίσταση αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, αφορούν δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απιστία όσον αφορά πρώην στελέχη υπουργείων κ.α , με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας του κ. Ορφανίδη αφορά την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία SAICTEAM με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιλέγει το 2003 η συγκεκριμένη κοινοπραξία έναντι άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ