Τράμπ: Ήρθε η ώρα του The Art of the Deal! – Γράφει ο Δ.Απόκης

 -  12:21

2111

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ολοκληρώθηκαν και τα αποτελέσματα για όσους έχουν τη δυνατότητα και επιθυμούν πραγματικά να τα δουν αντικειμενικά οδηγούν σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις εξελίξεις που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέσα από το εξαιρετικό βήμα του thepresident.gr, στο άρθρο μου τη Δευτέρα, παρουσίασα το πλαίσιο αυτών των εκλογών και όσοι μου έκαναν την τιμή να αφιερώσουν το χρόνο να το διαβάσουν, προέβλεψα σχεδόν με πλήρη ακρίβεια και το αποτέλεσμα. Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου Τράμπ, δικαιώνει ακόμα μια πρόβλεψη την οποία έκανα στο άρθρο, λέγοντας ότι η επόμενη διετία μπορεί να είναι η διετία μέσα στην οποία η Αμερικανός Πρόεδρος και η πλειοψηφία των Δημοκρατικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα δουλέψουν διακομματικά και θα παράγουν κάποια μη αναμενόμενα μέχρι χθες αποτελέσματα σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής.

The Art of the Deal…

Το βιβλίο, best seller, που έγραψε πριν από αρκετά χρόνια ο Ντόναλντ Τράμπ, και τον έκανε διάσημο στην Αμερική και όχι μόνο είχε τίτλο “The Art of the Deal” (Η Τέχνη της Συμφωνίας). Το χθεσινό αποτέλεσμα στις ενδιάμεσες εκλογές, με την ανάκτηση της πλειοψηφίας από τους Δημοκρατικού στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το θρίαμβο του Τράμπ και των ρεπουμπλικάνων με τη διεύρυνση της πλειοψηφίας τους στη Γερουσία, δείχνει ότι, στο επίπεδο της εσωτερικής πολιτικής, η ώρα του The Art of the Deal, για τον Πρόεδρο Τράμπ έφτασε. Άλλωστε ο ίδιος στην μακράς διάρκειας συνέντευξη τύπου για τους δημοσιογράφους χθες στο Λευκό Οίκο, δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής όσο αφορά το στόχο αυτό.

Ο Πρόεδρος Τράμπ, προχώρησε σε μια επίθεση αγάπης και κομπλιμέντων προς την εκτός απρόοπτου, Πρόεδρο της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, και ξεκαθάρισε ότι είναι ανοικτός εάν το θέλουν και οι Δημοκρατικοί στη Βουλή να συνεργαστεί μαζί τους για να συμφωνήσουν σε νομοσχέδια που θα είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών Πολιτών. Ένας μάλιστα τομέας ο οποίος αναφέρθηκε επανειλημμένως από τον Πρόεδρο Τράμπ, ήταν το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών (γέφυρες, δρόμοι, μεγάλα έργα) των ΗΠΑ. ένα νομοσχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα είναι επικερδές πολιτικά και για τις δυο πλευρές, αλλά κυρίως εξαιρετικά ωφέλιμο και απόλυτα αναγκαίο για τη χώρα. Ο Πρόεδρος, άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο, για συμφωνίες και σε άλλα μεγάλα θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Βέβαια, δεν έμεινε μόνο στο καρότο. Έβαλε στο τραπέζι και το μαστίγιο, προειδοποιώντας ότι εάν οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή για να  συνεχίσουν και να ξεκινήσουν νέες ανούσιες έρευνες, τότε ο ίδιος και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία θα απαντήσουν το ίδιο σκληρά. Στην ουσία ξεκαθάρισε ότι το σήριαλ με τη Ρωσία και όλα τα άλλα παραμύθια ήρθε πλέον η ώρα να σταματήσουν.

Υπουργικό Συμβούλιο…

Με την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών και όπως παραδοσιακά γίνεται, αναμένονται αλλαγές και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ήδη έγινε χθες η αρχή με τον Αμερικανό Πρόεδρο, να ζητά την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Τζέφ Σέσσιονς. Ο κ. Σέσσιονς, απέτυχε στο χειρισμό της έρευνας για τη Ρωσία και η αποχώρησή του ήταν αναμενόμενη. Είναι βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές σε σημαντικά πόστα. Ο Πρόεδρος Τράμπ, κλείνοντας δυο χρόνια στο λευκό Οίκο, έχει πλέον αποκτήσει εμπειρία και αρχίζει να λειτουργεί όπως γνωρίζει πολύ καλά, ως επιχειρηματίας ενός πολυεθνικού corporation.

Βουλή των Αντιπροσώπων…

Η πίεση είναι μεγάλη πλέον για τη Νάνσυ Πελόσι. Οι Δημοκρατικοί ανακτώντας την πλειοψηφία στη Βουλή, έχουν πλέον ρόλο αλλά και ευθύνη όσο αφορά τη διακυβέρνηση στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής. Ως Πρόεδρος της Βουλής η κ. Πελόσι, θα πρέπει να ελέγξει κάποιους και κάποιες από τους βουλευτές της που έρχονται με άγριες διαθέσεις για καβγά, έρευνες και πολιτικές και διώξεις. Αυτό γίνεται πιο επιτακτικό όταν πάνω από σαράντα βουλευτές των Δημοκρατικών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ανάληψη της προεδρίας της Βουλής από την κ. Πελόσι.

Γερουσία…

Όσο και να θέλουν να υποβαθμίσουν ορισμένοι τη διατήρηση και διεύρυνση της πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, αποτελεί ιστορικό και ταυτόχρονα κομβικό γεγονός. Από την εποχή του Τζόν Κέννεντι έχει να υπάρξει Πρόεδρος που το κόμμα του να κερδίσει παραπάνω έδρες στη Γερουσία. Επίσης, δίνει μια μεγάλη δυνατότητα στον Αμερικανό Πρόεδρο, να προχωρήσει χωρίς κανένα εμπόδιο στη διαμόρφωση και εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής που επιθυμεί, κάνοντας σαφές η αναθεωρητική στρατηγική του Ντόναλντ Τράμπ στη διεθνή πολιτική θα συνεχίσει απρόσκοπτη.

Αυτή η τεράστια, πολιτικά και ουσιαστικά, επιτυχία στις εκλογές για τη Γερουσία, οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στον Πρόεδρο Τράμπ, κάτι το οποίο επεσήμανε στην πρώτη συνέντευξη του ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστής, Μίτς Μακόνελ.

Προεδρικές εκλογές 2020…

Αν και ο πολιτικός χρόνος, δια τα δεδομένα της Αμερικής, όσο αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2020 είναι πολύ μακρύς και πολλά μπορεί να συμβούν, τα χθεσινά αποτελέσματα αποτελούν πολύ θετική βάση για επανεκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην Προεδρία. Αυτό έχει να κάνει με μια σειρά νίκες σε επίπεδο κυβερνητών πολιτειών, οι οποίες φέρουν την προσωπική του σφραγίδα. Οι νίκες των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων σε Φλόριντα, Οχάιο, Μιζούρι, Αϊόβα, Τζόρτζια, είναι κομβικής σημασίας για τον Αμερικανό Πρόεδρο στο μέτωπο των προεδρικών εκλογών του 2020, με δεδομένο ότι ο τοπικός μηχανισμός θα είναι στη διάθεσή του και οι πολιτείες αυτές κάνουν τη διαφορά.

Εξωτερική Πολιτική…

Με βάση το παραπάνω δεδομένο, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδηλωθούν σημαντικές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής από τον Πρόεδρο Τράμπ. Σε λίγα εικοσιτετράωρα θα βρεθεί στο Παρίσι, για εκδήλωση για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου αν και δεν θα συναντήσει σε προγραμματισμένη στο περιθώριο συνάντηση το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχουν μια πρώτη επαφή ενόψει της πιο οργανωμένης συνάντησής τους στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών του G20. Εκεί πρόκειται να υπάρξει και σοβαρή κινητικότητα στο επίπεδο των σχέσεων Αμερικής και Τουρκίας, αφού θα παραστεί και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, έρχεται και συμφωνία στο καυτό θέμα του εμπορίου με την Κίνα, το οποίο θα απομακρύνει το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου. Όλα δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Τράμπ, θα πετύχει τους στόχους του στο μέτωπο με το Πεκίνο.

Θα ακολουθήσει η διμερής εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, με κεντρικό στόχο την δραστική μείωση του εμπορικού ελλείματος, το οποίο σήμερα κινείται στα 200 δις δολάρια. Ενώ, στις αρχές του 2019, αναμένεται σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Κορέα, με νέα συνάντηση Τράμπ – Κίμ.

Πρόσω ολοταχώς οι μηχανές του The Art of the Deal, και στη διεθνή σκακιέρα.

Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος…

Η επόμενη διετία είναι εξαιρετικά κρίσιμη στο τρίπτυχο Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος. Ο Ερντογάν μπαίνει πάλι γερά στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ και τον Τράμπ και παρά τη φανφάρες στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι εντελώς απροετοίμαστη για το σκληρό πόκερ που ξεκινάει. Περίεργα είναι τα πράγματα και στο Κυπριακό, όπου δείχνει να έρχεται νέος γύρος διαπραγμάτευσης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στην παρούσα φάση. Σκληρό είναι και το παιχνίδι που έχει ξεκινήσει στα Βαλκάνια, με την Τουρκία να έχει και σε αυτό το μέτωπο το πάνω χέρι. Αλλά αυτά είναι ζητήματα που θα συζητηθούν και θα αναλυθούν ενδελεχώς στο προσεχές διάστημα.

Πέρα λοιπόν από τις προκατειλημμένες και με ύποπτη ατζέντα αναλύσεις των συστημικών μέσων ενημέρωσης και των συστημικών αναλυτών, η χθεσινή ήταν μια πάρα πολύ καλή ημέρα για τον Πρόεδρο Τράμπ, σε διάφορα επίπεδα.

Η διετία του The Art of the Deal αρχίζει σήμερα και όποιος αντέξει.

 

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.