today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Συνάντηση Ιερώνυμου – Α.Τσίπρα για το Εκκλησιαστικό στο Μαξίμου

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 17.53 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμο και Πατρών Χρυσόστομο, καθώς και τον επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου τους υποδέχτηκε ο κ. Τσίπρας.

Ως είναι προγραμματισμένο, από τις 18.00 είναι σε εξέλιξη η συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα διμερούς συμφώνου και αν πρόκειται να συζητηθούν κάποια θέματα αλλά χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, αυτά θα είναι της θρησκευτικής ουδετερότητας, της αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής εταιρείας, αλλά και της μισθοδοσία του κλήρου.

Μετά το πέρας της συναντήσεως αναμένονται δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος θα παραδώσει στον κ.Τσίπρα υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας, όπως αυτές κωδικοποιήθηκαν κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης σε ό,τι αφορά την Εκκλησία. Το ίδιο υπόμνημα αναμένεται να αποσταλεί ακολούθως και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία ζητά να ξεκαθαρίσουν οι κυβερνητικές προθέσεις κυρίως σε τρεις άξονες:

-Το πρώτο είναι πώς εννοεί η κυβέρνηση τον όρο θρησκευτική ουδετερότητα και ποιό περιεχόμενο δίνει επακριβώς. Για την Εκκλησία μπαίνουν ζητήματα όπως πώς είναι πιθανό να ερμηνευθεί ο όρος από τη Δικαιοσύνη, επί παραδείγματι και τί αυτό θα σημαίνει για την δημόσια παρουσία της Εκκλησίας. Για παράδειγμα, θα έχει παρουσία η Εκκλησία σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως παρελάσεις, θα υπάρχει σταυρός στη Σημαία ή σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια; Ο εκκλησιασμός θα συνεχίσει να προβλέπεται κ.α.

– Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς η δημιουργία κοινής εταιρείας δημοσίου- εκκλησίας που είχε αποφασιστεί επί κυβέρνησης Σαμαρά έχει παγώσει

-Το τρίτο ζήτημα είναι τί θα γίνει με τη μισθοδοσία του κλήρου που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας ήδη από το 1952.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ