today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Ε.Στάη: Σαν να μην έλειψα μια μέρα από την τηλεόραση

Για το νέο της ξεκίνημα στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την καθημερινή της παρουσία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Έλλη Στάη.

Η έμπειρη δημοσιογράφος έκανε λόγο για κλασσικά πράγματα που οφείλουν να επανέλθουν στη δημοσιογραφία, και αυτά είναι ο τρόπος και η ηθική που κρύβεται πίσω από τον τρόπο που παρουσιάζει κανείς τα γεγονότα.

Αναφέρθηκε σε ένα μιντιακό σκηνικό, το οποίο έχει ανατραπεί τελείως την τελευταία δεκαετία, με το ίντερνετ να έχει λάβει κεντρική θέση στην ενημέρωση του κοινού. Και μίλησε για μια μεταβατική φάση κατά τη οποία όλοι, τηλεόραση και διαδίκτυο, πρέπει να βρουν τους παράλληλους ρόλους τους, και αυτό, τόνισε κλείνοντας, «είναι μια αέναη προσπάθεια αλλά και το ενδιαφέρον σε όσους ασχολούνται με τα μίντια σήμερα».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη τής Έλλης Στάη στη Δήμητρα Βαλαβανίδου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Κυρία Στάη, τι σημαίνει για εσάς, η επιστροφή σας στην τηλεόραση και το καθημερινό δελτίο;

Σημαίνει «σα να μην έλειψα μία μέρα». Δεν έχω αφήσει τη δημοσιογραφία την καθημερινή λόγω του διαδικτύου και του «Talk». Το στούντιο και ο μηχανισμός τής τηλεόρασης είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Είμαι «εθισμένη» σε αυτό, και αυτός ο «εθισμός» δεν φεύγει με τα χρόνια. Είναι και το ξεκίνημα κάποιου καινούργιου πράγματος που βγάζει μια άλλη ένταση δημιουργικότητας, έχει το ρίσκο που κάνεις κάτι από την αρχή το οποίο πρέπει να το στεριώσεις αλλά αυτό έχει και το ενδιαφέρον του. Το καινούργιο που ξεκινάει ως καινούργιο, αυτό που αφορά τους πάντες, μια τεράστια ομάδα.

Ποιες οι φιλοδοξίες σας σχετικά με το νέο δελτίο; Πώς θεωρείτε ότι θα συμβάλλει στο κάδρο της ενημέρωσης σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Τα καινούργια υπό την έννοια ότι κάποιος θα πει ότι εδώ «θα σου δείξω τον πλανήτη Άρη» δεν υπάρχουν. Είναι κλασσικά πράγματα τα οποία πρέπει να επανέλθουν: Όλοι μπορεί να κάνουν ειδήσεις, το πώς κάνει ο καθένας ειδήσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο, τις αρχές, την αντίληψη και την εικόνα που θα βγάλει στο κανάλι προς τα έξω, εκεί μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Δεν κρινόμαστε γιατί θα κάνουμε έναν δελτίο ειδήσεων το οποίο θα το βγάλουμε από τον πλανήτη Άρη, υπάρχει ο τρόπος που κομίζεις την ουσία, και αυτός πατάει σε αρχές, απόψεις, αντιλήψεις, όπως αυτά που είπα στον πρόλογο του ξεκινήματος των ειδήσεων. Είπα ότι θα έχουμε αρχές ειλικρινούς και ηθικής δημοσιογραφίας και αισθάνθηκα πρώτη φορά την ανάγκη στην επαγγελματική μου ζωή να χρησιμοποιήσω τον όρο «ηθικής» δημοσιογραφίας.

Θα θέλατε να σχολιάσετε τον ανταγωνισμό και τη σημερινή εικόνα των καναλιών και σε σχέση και με το διαδίκτυο, όπως και με το θλιβερό γεγονός του Mega;

Έχει ανατραπεί τελείως το σκηνικό που είχαμε την τελευταία δεκαετία, και έχει ανατραπεί με άξονα την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν στο μιντιακό τοπίο, όλα τα προβλήματα που υπήρχαν στην ελληνική πολιτική- κοινωνική ζωή. Τώρα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση, θα καταγραφούν νέες προσπάθειες όπως έχουν ήδη αρχίσει και καταγράφονται νέες αντιλήψεις από τα υφιστάμενα κανάλια. Δεν θέλω να σχολιάσω άλλα κανάλια, όλοι ξέρουμε, και αυτοί που παρακολουθούν -που δυστυχώς είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια- κατανοούν. Αυτό που εμείς συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δώσουμε, είναι οι προηγούμενες αρχές. Μεταβατική είναι η φάση, όχι μόνο για τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και για το καινούργιο μέσο που είναι το ίντερνετ, το οποίο έχει ήδη μεγάλο κοινό και είναι το μέσο το οποίο είναι της εποχής προς τα εμπρός. Το βέβαιο είναι ότι και εκεί, επειδή δεν υπάρχει απόλυτη θεσμική θωράκιση, δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα. Σε αυτόν τον αχανή κόσμο υπάρχει έντονο και το καλό και το κακό. Αυτά όλα τώρα, και τα παλιά και τα νέα μίντια πρέπει να βρουν τους παράλληλους ρόλους τους. Αυτό είναι μια αέναη προσπάθεια και για αυτό υπάρχει και ένα ενδιαφέρον σε όσους ασχολούνται με τα μίντια σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ