today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ο Πρόεδρος του ΙΣΘ στο thePresident: «Ο υπουργός υγείας νομίζει ότι διοικεί… ΜΚΟ!»

Το έλλειμμα συνεργασίας και… ακοής του Υπουργείου Υγείας στην επαφή με φορείς που έχουν και ρόλο θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος απαντώντας σε ερωτήσεις του thePresident, για την επίπτωση της κυβερνητικής ανοχής έναντι του λεγόμενου “κινήματος κατά των εμβολιασμών”, αλλά και για την διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μς.

«Δυστυχώς αυτή η Πολιτεία δεν καταλαβαίνει από συμβουλές, θεσμικές ή μη», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός, δεν δίνει την αναγκαία σημασία στις εισηγήσεις και απόψεις των επιστημονικών φορέων. «Ο σημερινός υπουργός Υγείας συμπεριφέρεται συχνά σαν να νομίζει ότι διοικεί ΜΚΟ. Είναι απαράδεκτο, να αφήνεις “παράθυρο” για εμβολιασμό του πληθυσμού και ιδιαίτερα των παιδιών, με ευθύνη του γονιού ή με οποιαδήποτε άλλη αιτιολογία. Αν ο γονιός κάνει λάθος, θα έπρεπε κάποιος να τον διορθώνει και όχι να καλύπτει θεσμικά το λάθος επειδή αυτό θέλει να ακούσει ο συγκεκριμένος γονιός. Ένα παιδί ανεμβολίαστο ανάμεσα σε εκατό εμβολιασμένα, είναι προστατευμένο. Δέκα παιδιά ανεμβολίαστα στον ίδιο χώρο, είναι απροστάτευτα. Τόσο απλό είναι.»

Η επίπτωση του λεγόμενου “αντιεμβολιαστικού κινήματος” στην Ελλλάδα σύμφωνα  με τον πρόεδρο του ΙΣΘ, είναι μικρή αλλά υπαρκτή.

«Πρόκειται για μια κοινωνική ανευθυνότητα που διαδίδεται σαν φημολογία και θα έπρεπε να προσπαθούμε όλοι να την εκμηδενίσουμε, αντί να την ενθαρρύνουμε ή να την ανεχόμαστε», σημειώνει, θυμίζοντας και τις εκδηλώσεις και δράσεις προαγωγής των εμβολιασμών που οργανώνει ο ΙΣΘ κάθε χρόνο σε συνεργασία με σχολεία και δήμους, με τα πρόγραμμα “εμβολιάΖΩ”.

Συμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι εμβολιασμοί σώζουν 2.500.000 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως τον χρόνο, ενώ 1.500.000 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες για τις οποίες αν είχαν εμβολιαστεί θα ζούσαν.

«Όταν στην Ελλάδα έχουμε επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί, όπως η φυματίωση, ή η ιλαρά,  και όταν έχεις τα τελευταία χρόνια τόσο έντονες ροές και συγκέντρωση μεταναστευτικών και προσφυγικών πληυθυσμων στη χώρα, δεν μπορείς να μη χρησιμοποιείς την “ασπίδα”των εμβολιασμών, στο 100% που μπορείς», προσθέτει ο κ. Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των εμβολιασμών μεταξύ των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, είναι μια από τις παραμέτρους της κακής διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος από την Πολιτεία.

«Θα έπρεπε η πληροφορία του τι εμβόλια έχει κάνει ή δεν έχει κάνει στη χώρα προέλευσης κάθε ένας από τους νεοεισερχόμενους στη χώρα πρόσφυγες ή μετανάστες, να είναι μια από τις πρώτες που θα καταγράφονται και θα αξιοποιούνται, προκειμένου να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες τόσο για την προστασία του ιδίου, όσο και των γύρω του.»

Βαγγέλης Μωυσής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ