today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η κυβέρνηση σχεδιάζει εταιρεία «ειδικού σκοπού» για τα κόκκινα δάνεια

Με εταιρία ειδικού σκοπού και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση να «ελαφρύνει» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο και μετά από σχετική πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυβέρνηση διερευνά την δυνατότητα ενός APS ως ένα μικρό κομμάτι μόνον, της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για ένα εναλλακτικό μοντέλο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων (αντί της Bad Bank) που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό για να μην θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αντί να τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το μοντέλο APS (Asset Protection Schemes), συμπεριλαμβάνεται στο “εγχειρίδιο” της ΕΚΤ. Αυτές οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα παίρνουν τα “κόκκινα” δάνεια και θα δίνουν ομόλογα -με το ανάλογο discount- τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτή η λύση υποκαθιστά τα Funds και την Bad Bank αλλά βάζει το δημόσιο στη θέση του εγγυητή, οπότε πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις ευρωπαϊκές αρχές, ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ