Βουλευτής του Ισημερινού απαιτεί την αφαίρεση υπηκοότητας από τον Τζούλιαν Ασάνζ

141

Βουλευτής του Ισημερινού αξίωσε την Πέμπτη από τις αρχές να αφαιρέσουν την υπηκοότητα της λατινοαμερικάνικης χώρας από τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν «παρατυπίες» όταν του δόθηκε.

Η Πάολα Βιντιμίγια του συντηρητικού Κοινωνικού Χριστιανικού Κόμματος (PSC) ζήτησε να κληθεί στην εθνοσυνέλευση ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Βαλένσια για να δώσει εξηγήσεις για την τρέχουσα κατάσταση του ακτιβιστή και να για να παρουσιάσει στοιχεία για το κόστος που έχει για το δημόσιο του Ισημερινού η συνεχιζόμενη παραμονή του στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Ο 47χρονος Ασάνζ φιλοξενείται στην πρεσβεία της χώρας στη βρετανική πρωτεύουσα τα τελευταία έξι χρόνια. Του είχε δοθεί η υπηκοότητα του Ισημερινού από την κυβέρνηση του προηγούμενου προέδρου, του Ραφαέλ Κορέα, ώστε να θεωρηθεί μέλος του διπλωματικού προσωπικού της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ο Κορέα είχε πάρει αυτή την απόφαση ώστε ο Ασάνζ να μπορέσει να βγει με ασφάλεια από την πρεσβεία, αλλά οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν το επέτρεψαν.

Η Βιντιμίγια υποστήριξε ότι η βασική παρατυπία είναι πως «δημιουργήθηκε ένα πρωτόκολλο αποκλειστικά και μόνο για αυτόν, έγινε μια ρύθμιση που επέτρεψε να δίνεται η υπηκοότητα σε αλλοδαπούς σε πρεσβείες του Ισημερινού».

Τον Ιούλιο, ο νομικός, ερευνητής και δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ έγραψε ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού είναι πολύ κοντά στο να ακυρώσει την απόφαση που είχε λάβει να δώσει άσυλο στον Ασάνζ και να τον διώξει από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Ο Αυστραλός είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012, όταν παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του μετά τη σύλληψή του εξαιτίας κατηγοριών περί σεξουαλικής επίθεσης σε βάρος του στη Σουηδία. Οι αρχές της Βρετανίας δεν μπορούν να τον συλλάβουν μέσα στη διπλωματική αποστολή, αφού από τεχνική άποψη θεωρείται έδαφος του Ισημερινού.

Η υπόθεση σε βάρος του Ασάνζ στη Σουηδία στο μεταξύ τέθηκε στο αρχείο, αλλά ο Ασάνζ θεωρεί ότι οι βρετανικές αρχές σκοπεύουν να τον συλλάβουν — προκειμένου να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει δίωξη για την αποκάλυψη κρατικών απορρήτων μέσω του WikiLeaks — τη στιγμή που θα περάσει την πόρτα της εξόδου της πρεσβείας.