today-is-a-good-day
33 C
Athens

Εξουσία Ορμπάν: τα οκτώ χρόνια που άλλαξαν την Ουγγαρία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει εάν θα ενεργοποιήσει την διαδικασία του άρθρου 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης λόγω της «ύπαρξης σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ενωση».

Επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου και των ελευθεριών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, κακομεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών, η λίστα των κατηγοριών κατά του εθνικο-συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 είναι μακριά . Ο ίδιος, ο οποίος θα πάρει τον λόγο σήμερα το απόγευμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να υπερασπισθεί τις θέσεις του, απέρριψε όσα τού προσάπτονται λέγοντας ότι βασίζονται σε «ανακριβείς και εσφαλμένες εκτιμήσεις», ενώ ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος μίλησε στις Βρυξέλλες για «κυνήγι μαγισσών».

Επίθεση στους θεσμούς που ελέγχουν την εξουσία

Με την άνοδό του στην εξουσία το 2010, ο Βίκτορ Ορμπάν επιχειρεί και επιτυγχάνει ευρεία συνταγματική μεταρρύθμιση, εγγράφοντας στο Σύνταγμα τις αξίες του «χριστιανισμού» και της «παραδοσιακής οικογένειας».

Η μεταρρύθμιση αυξάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης επί της δικαιοσύνης και εδραιώνει την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος Fidesz σε όλους τους θεσμούς, περιλαμβανομένων των θεσμών που ασκούν τον έλεγχο της εξουσίας στις δημοκρατίες. Συστήνεται αρχή η οποία μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στα όργανα του Τύπου για πληροφορίες «που δεν λαμβάνουν υπ΄όψιν όλες τις απόψεις». Με την πάροδο των ετών, η μεγάλη πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης περνά στην σφαίρα επιρροής της κυβέρνησης. Οργανο προσκείμενο στην κυβέρνηση Ορμπάν δημοσίευσε πρόσφατα μία λίστα «ύποπτων δημοσιογράφων».

Παράλληλα, περιορίζονται οι εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Εκλογές α λα καρτ

Ο Βίκτορ Ορμπάν επέβαλε πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ενός γύρου, όπου εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος, που ευνοεί το κόμμα του έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τους υποψηφίους του Fidesz.

Σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πλουραλισμού στον Τύπο, με μία «εχθρική και εκφοβιστική ρητορική» και με προεκλογικές δαπάνες που έχουν κριθεί «υπερβολικές», τα μέτρα αυτά δημιουργούν κλίμα που πλήττει την ισότητα των ψηφοφοριών, σύμφωνα με την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εχοντας εξασφαλίσει με τον τρόπο αυτόν το 49,3% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου και ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων, ο Βίκτορ Ορμπάν μπορεί να συνεχίσει τις θεσμικές του μεταρρυθμίσεις.

Ενδημική διαφθορά

«Σοβαρές ατασθαλίες» και «σύγκρουση συμφερόντων» στην ανάθεση έργων, τεχνητά φουσκωμένοι προϋπολογισμοί, εύνοια προς πρόσωπα προσκείμενα στην εξουσία: οι κατηγορίες είναι πολλές και αφορούν την διαχείριση των δημοσίων πόρων στην Ουγγαρία, στην οποία το 4,4% του ΑΕΠ προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και όπου η διαφθορά είναι ενδημικών διαστάσεων.

Πανεπιστήμια και ΜΚΟ στο στόχαστρο

Πιέσεις και απαγορεύσεις έχουν επιβληθεί στην ανωτάτη εκπαίδευση και κυρίως στο Central Europe University που ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος. «Η Ουγγαρία περιορίζει κατά δυσανάλογο τρόπο την ελευθερία λειτουργίας των πανεπιστημίων της Ενωσης και των ξένων πανεπιστημίων» και παραβιάζει το δικαίωμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην εκπαίδευση και στο επιχειρείν», σύμφωνα με την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υιοθέτηση ρητορικής που στιγματίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες», επιβολή ειδικών φόρων, υποχρέωση εγγραφής σε ειδικό αρχείο: οι ΜΚο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , και ιδιαίτερα των προσφύγων και μεταναστών, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της ουγγρικής εξουσίας, που έχει εισαγάγει ποινές φυλάκισης για όσους βοηθούν αιτούντες άσυλο. Αυτό το καθεστώς συνιστά δυσανάλογη ανάμειξη στις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, αναφέρεται στην εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι περισσότερες από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις κατά των οποίων επιτίθεται η εξουσία του Ορμπάν χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος.

Κακομεταχείριση προσφύγων και άστεγων

«Αυτόματη κράτηση» των αιτούντων άσυλο, δυνατότητα κράτησης επ΄αόριστον, «απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διάκριση», «ξυλοδαρμοί»: η μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ουγγαρία αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Το ίδιο και η άρνηση της Ουγγαρίας να δεχθεί τις ποσοστώσεις στην εισδοχή προσφύγων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ουγγαρία επικρίνεται επίσης για την μεταχείριση της μειονότητας των Ρομά.

Καταδίωξη των αστέγων, απαγόρευση να κοιμούνται στους δρόμους, απαγόρευση πρόσβασης των αστέγων σε πολλούς δημόσιους χώρους: ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουγγαρία του Ορμπάν κατά των απόρων θεωρείται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ