today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

IRA εναντίον Μ. Βρετανίας

Γράφει ο Στέφανος Καβαλλιεράκης

Ο Λούις Μαουντμπάττεν, 1ος Κόμης Μαουντμπάττεν της Βιρμανίας (  1900 –  1979) ήταν Άγγλος ευγενής και αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας. Γεννήθηκε στο Γουίνδσορ της Αγγλίας και ήταν το τέταρτο παιδί του πρίγκιπα Λουδοβίκου του Μπάττενμπεργκ, αξιωματικού του αγγλικού πολεμικού ναυτικού και μετέπειτα ναύαρχου του στόλου, και της πριγκίπισσας Βικτωρίας της Έσσης-Ντάρμσταντ, εγγονής της βασίλισσας της Αγγλίας Βικτωρίας. Ήταν θείος του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου, καθώς αδελφή του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη, μητέρα του Φιλίππου.

Ο ρόλος του εξάλλου στο ειδύλλιο Ελισσάβετ-Φιλίππου υπήρξε καταλυτικός. Κατατάχθηκε στο πολεμικό ναυτικό της Αγγλίας όπου και διακρίθηκε. Πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διετέλεσε πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου καθώς και ναύαρχος του στόλου. Το 1947 έγινε αντιβασιλέας της Ινδίας. Επίσης ήταν Ιππότης της Περικνημίδας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, μέλος του Τάγματος της Αξίας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, μεγαλόσταυρος Ιππότης του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος, μέλος του Τάγματος Επιφανούς Στρατιωτικής Υπηρεσίας, μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Ήταν Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ το 1960 και το 1961. Όταν αποσύρθηκε από το Ναυτικό το 1965, του απονεμήθηκε ο ημιεπίσημος τίτλος του Κυβερνήτη της Νήσου Γουάιτ. Το 1974, η Νήσος προήχθη σε Κομητεία και έτσι έγινε Κόμης και άρχων της. Διατήρησε τη θέση ως το τέλος της ζωής του. Παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 1922 στο Σαιντ Μάργκαρετ του Ουεστμίνστερ με την Εντουίνα Άσλεϊ, η οποία είχε μεγάλη περιουσία, και απέκτησαν δύο κόρες, την Πατρίσια και την Πάμελα. 

Στις 27 Αυγούστου 1979 ο IRA βάζει βόμβα στο σκάφος του που ήταν αγκυροβολημένο στη Β. Ιρλανδία και σκοτώνει τον ίδιο τα δίδυμα εγγόνια του και άλλους δύο. Λίγες ώρες πριν ο IRA δολοφόνησε 17 βρετανούς αλεξιπτωτιστές σε μια κίνηση εκδίκησης για την « Ματωμένη Κυριακή του 1972»

2012:  Η Βασίλισσα Ελισσάβετ σφίγγει το χέρι του Ιρλανδού υπουργού και πρώην μέλους του IRA Μάρτιν Μακγκίνες, ο τελευταίος θεωρείται ο ιθύνων νους της δολοφονίας του Λόρδου Μαουντμπαττεν. Ένας κύκλος αίματος κλείνει.

*Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης είναι ιστορικός, Δρ. Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ