Το λάθος μήνυμα του Ντ. Τράμπ για τη Μακεδονία

1997

Η άποψή μου για τη ΔΕΘ ήταν ανέκαθεν η ίδια. Δεν πρόκειται περί εκθέσεως, αλλά περί μιας πανηγύρεως που συμμετέχουν κυρίως φορείς και εταιρείες του Δημοσίου.

Η πανήγυρις όμως αυτή, έχει καταστεί πολιτικός (κυρίως) θεσμός, με συνέπεια να βοηθά στην τόνωση της οικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης και στην ανάδειξη των προβλημάτων που την ταλαιπωρούν.

Η φετινή όμως ΔΕΘ δεν είναι σαν τις άλλες. Ο Αμερικανός πρέσβης, όντας ιδιαίτερα δραστήριος, κατάφερε και έπεισε ορισμένες από τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας του, προκειμένου να συμμετάσχουν στο event. Όχι ότι θα κλειστεί καμία συμφωνία με τις αμερικανικές εταιρείες, όμως η συμμετοχή και μόνον της Coca Cola ή της Google, της Facebook ή της Lockheed δίνει άλλον αέρα στην Έκθεση.

Παράλληλα εξασφαλίστηκαν εξαιρετικού ενδιαφέροντος παράλληλες εκδηλώσεις στο Αμερικανικό περίπτερο, όπου σημαντικές προσωπικότητες θα έρθουν για να μιλήσουν και να εκπαιδεύσουν τις νεότερες κυρίως γενιές που διψούν για σύγχρονη γνώση και για δικτύωση. (Παρενθετικά να πω ότι όσοι έχετε τη δυνατότητα, προτείνω να παρακολουθήσετε το digital influencers hub στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, όπου συμμετέχουν εξαιρετικοί ομιλητές)

Κανείς δεν αμφέβαλε ότι η αμερικανική παρουσία θα ξεχώριζε. Οι Αμερικανοί, άλλωστε,  ξέρουν από Business και ξέρουν και από επικοινωνία. Προστατεύουν και αναδεικνύουν τις επιχειρήσεις τους προσφέροντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον με στόχο πάντα να πρωταγωνιστούν.

Γι αυτό και η εικόνα που εκπέμπει η φετινή έκθεση θα μπορούσε να είναι εικόνα ελπίδας και νέας αρχής για τη χώρα.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς σε αυτό το κλίμα, η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου Τραμπ να προσέδιδε ελπίδα και υπερηφάνεια στους (κανονικούς) Μακεδόνες.

Αντίθετα ο Πρόεδρος Τραμπ απευθύνθηκε στους άλλους “Μακεδόνες” τους ψεύτικους, λέγοντάς τους πόσο σημαντική είναι η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τους χαρίζει μια ψεύτικη υπόσταση, μια ψεύτικη γλώσσα και μια πλαστή Ιστορία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Πρόεδρος Τραμπ στη δήλωσή του, πρόλαβε και αφαίρεσε από το όνομα των σκοπιανών ακόμα και το απαράδεκτο (προσδιοριστικό) “Βόρεια” προσφέροντάς τους το σκέτο Μακεδονία.

Οι πάντες κατανοούν ότι οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Τραμπ κάνουν τη δουλειά τους. Κατάφεραν να πάρουν από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας δύο χώρες που παραδοσιακά την ακολουθούσαν όπως τα Σκόπια και η Σερβία, ενώ για να τους ικανοποιήσουν ετοιμάζουν επικίνδυνες αλλαγές συνόρων εντός της εύφλεκτης περιοχής των Βαλκανίων.

Ασφαλώς για να πετύχουν τον στόχο τους, βρήκαν και τη “μπόσικη”  κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου που χωρίς αναστολές, τους έκανε όλα τα επικίνδυνα χατήρια, με την εξωτερική της πολιτική να περιορίζεται σε σαχλαμάρες τύπου “πλοπ”.

Ενώ, λοιπόν, η φετινή ΔΕΘ θα μπορούσε να είναι μια γιορτή της χώρας που θα υμνεί και τις ΗΠΑ ως παραδοσιακά φίλη χώρα, αντίθετα τείνει να γίνει ένα σύγχρονο ορόσημο αντίστασης του Ελληνικού λαού, έναντι των πολιτικών τετελεσμένων που χαρακώνουν βαθιά την ιστορία και τον πολιτισμό του και αγνοούν την καθολική βούλησή του.

Από τη μία ο κ. Τσίπρας και οι παρατρεχάμενοί του κλεισμένοι στο Βελλίδειο, και από την άλλη -στο πεζοδρόμιο- ο λαός να διαδηλώνει για τα δίκαιά του, την Ιστορία του, τους προγόνους του, το μέλλον του.

Ο  Πρόεδρος Τραμπ είχε χθες την ευκαιρία να διορθώσει κάπως τα πράγματα. Να ταυτιστεί με τους έξω και όχι με τους απομονωμένους (από τον κόσμο) κυβερνητικούς του Βελλιδείου, δείχνοντας ότι σέβεται τον πολιτισμό και ότι κατανοεί τις ανησυχίες ενός ολόκληρου λαού.

Δυστυχώς επέλεξε τη λάθος στιγμή, να στείλει το λάθος μήνυμα.

Και μαζί με αυτό να θολώσει την εξαιρετική Αμερικανική παρουσία της 83ης ΔΕΘ…