today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Γιάγια Τουρέ: Ζωή σαν παραμύθι

O Γιαγιά Τουρέ είναι ξανά «ερυθρόλευκος»! Ο Ιβοριανός άσος βρέθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, φόρεσε την φανέλα της ομάδας κι έγινε αντικείμενο λατρείας από τους εκατοντάδες φίλους της ομάδας που τον υποδέχτηκαν!

Ο Ιβοριανός μέσος πήγε στην πλατεία Αλεξάνδρας για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο και να επισημοποιήσει την επιστροφή του στους «ερυθρόλευκους», όπου τον περίμεναν εκατοντάδες φίλοι της ομάδας του Πειραιά.

 
Λίγο μετά τις 20:00, ο Γιάγια Τουρέ έφτασε στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, συνοδευόμενος από τον μάνατζέρ του, Ντμίτρι Σέλουκ, όπου άκουσε ρυθμικά το όνομά του από τον κόσμο που ήταν εκεί, ενώ εντός τον περίμενε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Στη συνέχεια, ο Ιβοριανός σταρ εξήλθε από τα γραφεία φορώντας την ερυθρόλευκη ριγωτή και γνώρισε εκ νέου την αποθέωση!

Ζωή σαν παραμύθι

Ηταν καλοκαίρι του 2005 όταν ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα τον άσημο τότε Γιάγια Τουρέ, τον οποίο οι ειδικοί παρομοίαζαν με τον σπουδαίο Γάλλο, Πατρίκ Βιεϊρά.

Το άστρο του έλαμψε από την αρχή στον Πειραιά, με τον Αφρικανό να γίνεται ένας από τους αγαπημένους παίκτες της «ερυθρόλευκης» εξέδρας. Δεκατρία χρόνια αργότερα, έχοντας αγωνιστεί σε τεράστια κλαμπ και έχοντας δεκάδες τίτλους και διακρίσεις στο παλμαρέ του, ο Ιβοριανός, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, επιστρέφει στον Ολυμπιακό για να τον οδηγήσει ξανά στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ενας παίκτης που πάλεψε πολύ στη ζωή του, δούλεψε σκληρά και κέρδισε με το σπαθί του το σεβασμό και την αναγνώριση των φιλάθλων, αλλά και των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Ενας παίκτης, που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ένα μικρό χωριό της Ακτής Ελεφαντοστού και κατάφερε κυριολεκτικά μέσα σε λίγα χρόνια να κατακτήσει την Ευρώπη!

Η ζωή του Γιάγια Τουρέ είναι βγαλμένη από παραμύθι και ο ίδιος αναμφίβολα αποτελεί πρότυπο για τα μικρά παιδιά στην Αφρική, που ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Το μονοπάτι που τον οδήγησε προς τη δόξα, ωστόσο, δεν ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα. Η οικογένειά του, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, ήταν πολύ φτωχή και οι γονείς του δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους. «Η οικογένειά μου ήταν πολύ φτωχή. Η μητέρα μου έκανε 7 αγόρια και 2 κορίτσια. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να βρισκόμαστε στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά περάσαμε πολύ δύσκολα χρόνια στην Αφρική», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πριν λίγα χρόνια.

Χαρακτηριστικό της πενιχρής οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του Γιάγια είναι το γεγονός ότι ο Αφρικανός φόρεσε για πρώτη φορά στη ζωή του ποδοσφαιρικά παπούτσια σε ηλικία 10 ετών. Τα πρώτα του βήματα στον μαγικό χώρο του ποδοσφαίρου έγιναν στην ακαδημία της Αμπιτζάν, ενώ το 2000 πήρε μεταγραφή στην Μιμόσας, από την οποία «ξεπετάχτηκαν» μεταξύ άλλων και οι Ζοκορά, Έμπουε, Ζερβινιό και Καλού, που έκαναν επίσης καριέρα στην Ευρώπη.

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του με τα χρώματα της Μιμόσας ήταν το διαβατήριο για την Ευρώπη, με τον θηριώδη χαφ το 2001 να αφήνει πίσω του την πατρίδα του και να μετακομίζει μόνιμα στο Βέλγιο για την Μπέβερεν. Το 2003 η βελγική ομάδα του έδωσε το ελεύθερο να πάει στην Αγγλία και να δοκιμαστεί από την Αρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, στην οποία αγωνιζόταν ο αδερφός του, Κόλο. Ένα πρόβλημα με τα χαρτιά του, ωστόσο, δεν επέτρεψε στην Αρσεναλ να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του και ο Γιάγια επέστρεψε στο Βέλγιο και την Μπέβερεν, στην οποία έμεινε για 2,5 χρόνια, έχοντας 75 παιχνίδια, 3 γκολ και 2 ασίστ.

Τον Ιανουάριο του 2004 ήρθε η ώρα να αλλάξει ομάδα, με την Μέταλουργκ να προσεγγίζει την Μπέβερεν και να αποκτά τον Τουρέ έναντι 2 εκατ. ευρώ. Στην ουκρανική ομάδα αγωνίστηκε σε 33 παιχνίδια και σκόραρε 2 γκολ. Παράλληλα, έκανε και το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στον αγώνα της Μέταλουργκ απέναντι στην Σερίφ Τίρασπολ.

Το άστρο του είχε αρχίσει να «λάμπει», με τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2005 να δίνει 2.70 εκατ. ευρώ και να τον αγοράζει από την ομάδα του Ντόνετσκ. Στον Πειραιά έμαθε να κάνει πρωταθλητισμό και έδειξε τα ηγετικά του χαρακτηριστικά. 29 συμμετοχές 3 γκολ, ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο. Οι πρώτοι τίτλοι της καριέρας του. Ο Ολυμπιακός ήταν ουσιαστικά το σκαλοπάτι για να καθιερωθεί στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στους Πειραιώτες αγαπήθηκε από τον κόσμο, έδειξε πτυχές από το πλούσιο ταλέντο του και άρχισε να επιβεβαιώνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο τον τίτλο του νέου Πατρίκ Βιεϊρά.

Το 2006 η Μονακό έδωσε 5,5 εκατ. ευρώ και τον έκανε κάτοικο Πριγκιπάτου. Στην Μονακό έπαιξε σε 30 ματς και είχε 5 γκολ και 7 ασίστ. Μάλιστα, είχε ως προπονητή του τον πρώην τεχνικό του ΠΑΟΚ, Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος στα μέσα της χρονιάς απολύθηκε.

Το επόμενο καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα έδωσε γη και ύδωρ για την απόκτησή του. Οι Μπλαουγκράνα έδωσαν 9 εκατ. ευρώ και πήραν τον Γιάγια στην Βαρκελώνη, όπου παρέμεινε μέχρι το 2010. Στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα κατέκτησε 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 2 πρωταθλήματα, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 1 Ισπανικό Σούπερ Καπ και 1 Κόπα Ντελ Ρέι. Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός και έγινε ο πρώτος Ιβοριανός που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το 2010 η Μάντσεστερ Σίτι «μαγεμένη» από τις σπουδαίες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα έστρωσε κόκκινο χαλί στα πόδια του και με 30 εκατ. ευρώ τον έκανε δικό της. Στη βρετανική ομάδα παρέμεινε μέχρι το φετινό καλοκαίρι, κατακτώντας 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 2 Λιγκ Καπ και 1 Κομιούνιτι Σιλντ. Μια οκταετία γεμάτη διακρίσεις, τίτλους και μεγάλες εμφανίσεις σε Αγγλία και Ευρώπη.

Προσωπικές διακρίσεις

Ο Γιάγια Τουρέ είναι ένας από τους κορυφαίους Αφρικανούς μέσους και το αποδεικνύουν οι διακρίσεις που έχει στο παλμαρέ του. Ο θηριώδης χαφ τις σεζόν 2011, 2012, 2013, 2014 αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος Αφρικανός παίκτης στον πλανήτη, ενώ τις σεζόν 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 συμπεριελήφθη στην καλύτερη πεντάδα των Αφρικανών ποδοσφαιριστών. Το 2009 μάλιστα κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου Ιβοριανού στον κόσμο, ενώ τη σεζόν 2013-2014 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης της Μάτνσεστερ Σίτι. Παράλληλα, έχει κερδίσει δύο φορές τον τίτλο του BBC για τον καλύτερο Αφρικανό παίκτη (2013, 2015), ενώ τις σεζόν 2011-2012 και 2013-2014 ήταν στην καλύτερη ενδεκάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Ηταν τρεις φορές στη δεύτερη καλύτερη 11άδα του πλανήτη (2013, 2014, 2015) και το 2013 οι αθλητικοί δημοσιογράφοι της Ευρώπης τον ψήφισαν ως τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς. Το 2015 κατέκτησε το Κόπα Αφρικα με την Ακτή Ελεφαντοστού και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της εθνικής του ομάδας.

ΠΗΓΗ: TO10.GR

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ