today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Πάμε σε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια;

Νομοτελειακή αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, μετά από δεκαετίες, προοιωνίζεται η νέα στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα του Κοσόβου όπως επισημοποιήθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιτίθεται στην αμφιλεγόμενη ιδέα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ της Σερβίας και της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ΕΕ.

“Η αμερικανική πολιτική είναι ότι αν τα δύο μέρη μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, και να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν αποκλείουμε τις εδαφικές προσαρμογές” δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο Μπόλτον από το Κίεβο.

“Δεν θα σταθούμε στο δρόμο (μιας συμφωνίας) και δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη θα αποτελούσε εμπόδιο, αν τα δύο μέρη της διαμάχης κατέληγαν σε μια ικανοποιητική διευθέτηση” διεμήνυσε ο Μπόλτον.

Ο Μπόλτον είναι ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ για να ασχοληθεί με το θέμα της ανταλλαγής εδαφών, το οποίο προσέλαβε δυναμική αφότου ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Γκρέγκ Ντελάουι, δεν απέρριψε κατηγορηματικά, όπως παλαιότερα, την  ανταλλαγή εδαφών ήταν αποδεκτή στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπόλτον είχε ταχθεί εναντίον της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 πολύ πριν γίνει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου στα υπάρχοντα σύνορά του. Ωστόσο, το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Πρίστινα, και διατηρεί τον έλεγχο της σερβικής μειονότητας στα βόρεια του Κοσόβου.

Το Βελιγράδι προωθεί την ιδέα της ανταλλαγή εδαφών Σερβίας – Κοσόβου ως τρόπο επίλυσης της διαμάχης προκειμένου να ανάψει το “πράσινο φως” στην προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ. Αλλά η σερβική αντιπολίτευση, πολλοί Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ, αντιδρούν στην αλλαγή εθνικών συνόρων.

Θέση υπέρ της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, με την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, πήρε σε άρθρο του και ο ιστότοπος Politico, απηχώντας και τις απόψεις πολλών δυτικών αξιωματούχων.

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ