today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Από το Καστελόριζο στην Ιθάκη ένα ταξίδι χωρίς νόημα …

Αυτό που ο εκάστοτε πρωθυπουργός και η κουστωδία του νομίζουν ότι τα νησιά είναι το τέλειο φόντο για εξαγγελία είτε της εισόδου είτε της εξόδου ( λέμε τώρα ) της χώρας από τα μνημόνια κάπως πρέπει να το προσέξουν οι αρμόδιοι.

Της Μαρίας Ε.Δημητρίου

Δεν ξέρω ποιο εφάνταστο μυαλό  από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου τότε το μακρινό 2010  είχε αυτή τη φαϊνή  ιδέα και τι ήθελε  σημειολογικά να πει ο ποιητής,  αλλά το έργο φαίνεται ότι άρεσε και υιοθετήθηκε αβλεπτί  και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Χωρίς  ίχνος φαντασίας   και καμία   πρωτοτυπία, νησί στο έμπα , νησί στο έβγα, κοπιαρισμένα πράγματα και γνώριμα, μη δημιουργηθεί καμία αντίδραση στον εγκέφαλο του λαού, μη χρειαστεί να σκεφτεί λίγο παραπάνω ο ψηφοφόρος και πάρει μπρος και μας την κάνει από τη στάνη,  καλά τον έχουμε κλεισμένο τόσον καιρό να  τρώει το παραμυθάκι μας , κάπως έτσι θα σκέφτηκαν. Γιατί αγαπητέ μου λαέ υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται για σένα πριν από σένα.

Σκέφτονται πως θα στηθεί ο πρωθυπουργός και που, και ποιο  επικοινωνιακό τρικάκι θα εξυπηρετήσει τα σχέδια τους , θυμηθείτε το θέμα με τη  γραβάτα τους κρίσιμους μήνες από τον Ιανουάριο του 2015  μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου , όταν μια ολόκληρη χώρα επικεντρώθηκε στις ενδυματολογικές επιλογές  του πρωθυπουργού ενώ ο χρόνος  έτρεχε εις βάρος της,   ποιο φόντο θα  έχει πίσω του, ( αυτό το είπαμε και το είδαμε ήδη ), ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσει,  έχουμε μιλήσει ξανά για τη δύναμη των λέξεων και πόσο αυτές επηρεάζουν τη σκέψη των άλλων.

Το παιχνίδι της καθοδήγησης  υποστηρίζεται από  μια ολόκληρη  βιομηχανία  και  κάποιοι σύμβουλοι  κτίζουν καριέρα  χειραγωγώντας τις μάζες .  Διαλέγοντας τη σωστή λέξη που θα μπει στη σωστή πρόταση, όπως κάποιοι άλλοι  πχ  μαζεύουν τα σωστά λαχανικά και τη σωστή δοσολογία  για να φτιάξουν μια ωραία σαλάτα, αυτοί διαλέγουν τις έννοιες  που θα κάνουν γκελ στο  μυαλουδάκι σου και θα σε πείσουν ότι όλα είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Μιλάμε για επιστήμη όχι αστεία πράγματα .

Θα τον παραδεχόμουνα που λες  τον πρωθυπουργό,  αν  ανέβαινε στον Όλυμπο να κάνει την ανακοίνωση του, με τόση …. ΜΥΘΟλογία που περιείχε ο λόγος του . Να παρουσιαζόνταν σαν άλλος Δίας που έσωσε τη χώρα, να ρίξει και δυο τρεις κεραυνούς προς τη μεριά της αντιπολίτευσης που δε νοεί να καταλάβει ότι επιτέλους η χώρα εσώθη, παρά μόνο εξακολουθεί να επαναλαμβάνει για κάτι αχρείαστα τριάμισι χρόνια οπισθοδρόμησης, να τους καταποντίσει ένα πράγμα να μάθουν να μη χαλάνε την ατμόσφαιρα οι αχρείοι τώρα που η χώρα ευημερεί.

Εύχομαι μόνο τουλάχιστον κάποιος να του εξήγησε  όλα όσα ωραία απήγγειλε  για την Ιθάκη και τις συμπληγάδες  και να μην τα διάβαζε στο ότο κιου  απλώς σαν ένα ακόμα ρόλο που του έμαθαν . Όπως  τα εντατικά μαθήματα αγγλικών που αναγκάστηκε να παρακολουθήσει για να μπορεί να διαπραγματεύεται τόσες ώρες με τα γνωστά αποτελέσματα και για να μην παριστάνει το φτωχό και αμαθή συγγενή, στις συναντήσεις των ευρωπαίων αρχηγών. Γιατί φτωχοί εντάξει, μπορεί να είμαστε αλλά και αμαθείς; Έχουμε και μια αξιοπρέπεια όπως έλεγε και ο ίδιος …

Γιατί τώρα πια το κοινό από κάτω είναι απαιτητικό και εκπαιδευμένο και συνετέλεσε και αυτός σε αυτή την αφύπνιση έστω και εν αγνοία του, έστω και αν δεν ήταν καθόλου στις προθέσεις  του.

Γιατί χρειάστηκε να περάσουν τριάμισι χρόνια για να καταλάβει επιτέλους  ο κόσμος ότι το φαγητό που ήθελε διακαώς να δοκιμάσει, αυτό που στην αρχή του φαινόταν τόσο λαχταριστό και φρέσκο που κανείς και τίποτα δεν τον συγκρατούσε με ότι και να του έλεγε, απεδείχθη  μουχλιασμένο και φτιαγμένο με μπαγιάτικα υλικά.

 

Κι όμως οι κυβερνώντες δείχνουν ακόμα να σε υποτιμούν να σε θεωρούν υποχείριο τους ότι είναι εύκολο για αυτούς να σε μανιπουλάρουν και να σε φέρουν πάλι εκεί που θέλουν.

 

Σε θεωρούν τόσο εύκολο θέμα  που πιστεύουν ότι  θα σε ξανα  τουμπάρουν με τις ουτοπίες τους, σε αντιμετωπίζουν σαν όχλο χωρίς δική σου προσωπικότητα, είσαι απλώς ο δρόμος για τη δική τους επικράτηση.

Πιστεύουν ότι   δεν είσαι ικανός να καταλάβεις την ανικανότητα τους και την καταστροφή που σκόρπισαν στο πέρασμα τους.

Παίζουν με τα χρώματα βαφτίζοντας  αποχρώσεις όπως τους βολεύουν και όπως μπορούν να τις πλασάρουν. Γιατί πιστεύουν ότι η μνήμη σου θα είναι δικός τους σύμμαχος . Ότι θα μιλήσεις και πάλι για το καλό παιδί και θα τους  δώσεις  ακόμα μια ευκαιρία .

Και βάζουν μπροστά  το θυμικό σου, ξεθάβουν μπαμπούλες από το παρελθόν για να διασωθούν και αντί να ενώνουν χωρίζουν ξεπατικώνοντας την  πολιτική της Αγγλίας με το  διαίρει και βασίλευε.

Η τραγωδία στο Μάτι και οι νεκροί που το αίμα τους δεν έχει ακόμα στεγνώσει στην καμένη γη,  λειτούργησε ως τροχοπέδη για τις φιέστες που ονειρεύονταν να στήσουν για να παρουσιάσουν ως μεγάλη επιτυχία μια έξοδο που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει τέσσερα χρόνια σχεδόν πριν και  καθυστέρησε εξαιτίας τους φορτώνοντας τη χώρα με περισσότερο χρέος. Κι όλο αυτό προσπαθούν να το περάσουν αβρόχοις ποσίν και να το καρπωθούν επιπλέον .

Και  παρόλο που κάποια στελέχη  τόλμησαν να ψελλίσουν ότι εντάξει ας μην αφήσουμε την τραγωδία να μας χαλάσει τη μεγάλη επιτυχία τελικά κατάλαβαν ότι θα ήταν μεγάλη πρόκληση και έριξαν λίγο τους τόνους.

Από το λεφτά υπάρχουν, στο Καστελόριζο και από το θα σκίσουμε τα μνημόνια και θα κάνουμε τις αγορές να χορεύουν σε χειρότερα μνημόνια,  καταλήξαμε  σήμερα στην Ιθάκη. Ένα ταξίδι χωρίς νόημα που βοήθησες και συ να γίνει, με την ευκολοπιστία σου,  την υποστήριξη  και την ανοχή σου και την αποχή σου.

Και φτάσαμε σε μια Ιθάκη που δεν περιμένει καμιά   Πηνελόπη αλλά μια σκληρή πραγματικότητα, και  ίσως να μην  εξήγησε κανείς στον πρωθυπουργό,   ότι ο Οδυσσέας φτάνοντας στην Ιθάκη είχε πολλή δουλειά να κάνει ακόμα μέχρι να πάρει το βασίλειο του . Βλέπετε κι αυτοί οι σύμβουλοι δεν τα λένε κι όλα ..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ