today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Nico, 1988: Ταινία για την τραγουδίστρια της ροκ

Την Κρίστα, πίσω από την τραγουδίστρια της ροκ Nico, αναζητά η Σουζάνα Νικιαρέλι στην ταινία «Nico, 1988». Ταινία, για τα τελευταία θυελλώδη χρόνια αυτής που μας χάρισε το άλμπουμ «Chelsea Girls».

Το 1966, ο Άντι Γουόρχολ κάθισε με το 28χρονο σούπερ μόντελ Κρίστα Πέφγκεν και την κινηματογράφησε για πάνω από μια ώρα, ενώ ζωηρόχρωμα φώτα και ψυχεδελικά μοτίβα διέτρεχαν το πρόσωπό της. Ο Άντι ήταν στη δεύτερη μπομπίνα και η Κρίστα – γνωστή ως Nico – έσπασε, κι άρχισε να κλαίει. Η ταινία που προέκυψε, το «Nico/Nico Crying» χρησιμοποιήθηκε, κατά το ήμισυ, στο «Chelsea Girls». Η Nico, η σούπερ σταρ του Γουόρχολ και μέλος των Velvet Underground, δεν μιλά, κάθεται, όμορφη, κοιτώντας μια εδώ μια εκεί, καθώς ο Άντι κάνει το πορτραίτο της.

«Αυτές πρέπει να ήταν οι πιο όμορφες μέρες της ζωής σου;» ρωτά τη 48χρονη Nico ένας παρουσιαστής σε ραδιοφωνική εκπομπή στο Μάντσεστερ (την υποδύεται η Τρίνε Ντίρχολμ στην ταινία της Νικιαρέλι). «Εντάξει, παίρναμε πολύ LSD» απαντά. «Αυτό κάναμε».

Το 1988 – η χρονιά που αναφέρεται στον τίτλο της ταινίας – είναι η χρονιά θανάτου της Nico. Η ταινία παρακολουθεί τα τελευταία δύο χρόνια της πρώην σταρ, καθώς μέσα σε ένα μίνι βαν γυρνά την Ευρώπη – από την Αγγλία στην Ιταλία, την Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία, τη Γερμανία – δίνοντας μικρές, ασήμαντες συναυλίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ