today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Μικρές δόσεις ευτυχίας

“ Οι άνθρωποι όταν είναι ευτυχισμένοι δεν σκέφτονται αν είναι Καλοκαίρι ή Χειμώνας” έλεγε ο Άντον Τσέχωφ.

Της Μαρίας Ε. Δημητρίου

Και μεις θα συμφωνήσουμε και θα υπερθεματίσουμε. Όμως  επειδή είμαστε και παραθάλασσιοι τύποι  και τις αδυναμίες μας δεν τις κρύβουμε,  θα του  δώσουμε το δωδεκάρι . Άρα λοιπόν Καλοκαίρι τουέλβ πόιντς όπως λένε και στη Γιουροβίζιον .

Το καλοκαίρι  άλλωστε  είθισται να το συνδυάζουμε με την  εποχή της ξεγνοιασιάς, λίγο η θάλασσα , λίγο ο ήλιος, το αεράκι,  συνωμοτούν όλα στο να φτιάξουν μια ιδανική ατμόσφαιρα,  γι αυτό  ανεβάζουμε τα προβλήματα στο πατάρι του μυαλού μας (όσα μπορούμε και όσα χωράνε δηλαδή) και  όλο το σώμα με σύσσωμες τις αισθήσεις  μπαίνει σε μια διαδικασία εγρήγορσης για την αναζήτηση της ευτυχίας. Αυτήν που έλεγε και πιο πάνω ο Τσέχωφ .  Γιατί ο άνθρωπος είναι πλασμένος για  να ψάχνει την ευτυχία .  Αυτήν που απεμπόλησε κάποτε .

Και έτσι μέρες που είναι  φορτώνουμε όλες τις προσδοκίες μας σε μια βαλίτσα και σε κάποιο νησί και ευελπιστούμε να ανακαλύψουμε το χαμένο παράδεισο.

Αποτυπώνουμε τη ζωή μας και την αποθηκεύουμε σε φωτογραφίες που θα δείξουμε και στους άλλους γιατί ευτυχία που δε μοίραζεται είναι σαν να μην υπάρχει.

Η  ευτυχία όμως  δεν έχει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Παίρνει το σχήμα εκείνου που την αναζητά .  Γι αυτό αν  ζητήσουμε  από μια ομάδα  ανθρώπων που έχουν τα βασικά αγαθά  να μας  περιγράψουν τι θα ήταν αυτό που θα τους έκανε υπέρτατα ευτυχισμένους,  είναι βέβαιο ότι ο καθένας θα το έκανε  με κριτήριο το επίπεδο συμβατότητας με τη ζωή .

Και έτσι  θα ανακαλύπταμε  ότι η ευτυχία εκτυλίσσεται σε υποκειμενικά  επίπεδα .  Ανάλογα με την ηλικία και το βαθμό αυτογνωσίας . Για ένα παιδί ευτυχία είναι  ένα παγωτό σοκολάτας ή ένα  καινούργιο παιχνίδι , για έναν έφηβο η πρώτη έξοδος με τους φίλους του ,  για κάποιον ένα ταξίδι , για άλλον ένας πολύτιμος λίθος ή ένας σπάνιος πίνακας,  για κάποιον άλλον οι μετοχές μιας συγκεκριμένης εταιρίας, ένα πανάκριβο αυτοκίνητο  ή ένα  κόσμημα, ή ρούχο.

Κάποιοι άλλοι θα το πάνε πιο θεωρητικά , πιο ιδεαλιστικά,  θα πουν την αληθινή αγάπη, τον έρωτα και την παγκόσμια ειρήνη . Θα υπάρχουν και κάποιοι που δε θα ξέρουν τι να απαντήσουν, όχι γιατί δεν τους λείπει κάτι αλλά γιατί  δε θα ξέρουν  να ντύσουν με λέξεις αυτό που ψάχνουν, γιατί μπορεί να μην το έχουν σχηματοποιήσει  ακόμα.

Η  ευτυχία είναι μια ρευστή κατάσταση που  εκμαιεύεται  και πηγάζει μέσα από τις επιθυμίες μας όπως τις προβάλλουμε εμείς, διαφορετικές για τον καθένα.

Και γω θα έλεγα ότι  υπάρχει και η περίπτωση να είσαι ευτυχισμένος και να μην το γνωρίζεις . Ναι υπάρχει και αυτή η εκδοχή . Να έχεις όλα όσα θέλεις για να είσαι πλήρης,  αλλά για κάποιον  παράξενο λόγο το μυαλό να μην  μπορεί να τα  αναγνωρίσει . Να βρίσκεσαι σε μια λανθάνουσα κατάσταση που τα ερεθίσματα να μην αναλύονται από τα κέντρα του εγκεφάλου ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις.  Και έρχεται η στιγμή, καμιά φορά με τραγικό τρόπο που ανακαλύπτεις  ότι όλα όσα  θα  ήθελες  τα είχες  μπροστά σου, όταν πια δεν θα έχεις  τίποτα.

Ο Μάρκος Αυρήλιος έλεγε ότι “ η ευτυχία εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας” Όταν σκεφτόμαστε όμορφα πράγματα οι εικόνες που σχηματίζονται μέσα μας, δημιουργούν  γαλήνη και ψυχική αρμονία ενώ οι άσχημες σκέψεις αντίθετα προκαλούν  σύγχυση και πνευματική αναστάτωση.

Η κατάσταση της ευτυχίας δεν είναι διαρκής αλλά μοιάζει περισσότερο με τη λευκή διακεκομμένη γραμμή στο δρόμο .Είναι μικρές στιγμές που παρεμβαίνουν στη στατικότητα της ζωής μας .

Σύμφωνα με τον  Κίρκεγκωρ  η πόρτα της ευτυχίας ανοίγει προς τα έξω, θέλοντας έτσι να μας δείξει ότι η ευτυχία βρίσκεται στην επικοινωνία με τον κόσμο, στο άνοιγμα προς τη ζωή.  Ενώ υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι η ευτυχία κρύβεται μέσα μας .Ότι εμείς θα κάνουμε ευτυχισμένο τον εαυτό μας και όχι οι άλλοι .

Και εκεί βρίσκεται και το κλειδί της ιστορίας . Στους άλλους .Μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος όντας μόνος ; Το ερώτημα βέβαια μπορεί να αντιστραφεί, είναι σίγουρο ότι κάποιος θα είναι ευτυχισμένος μαζί με τους άλλους ; Ερωτήματα που μόνο σε προσωπική βάση μπορεί να απαντηθούν γιατί στην ευτυχία δε χωράνε γενικεύσεις .

Μια μορφή ευτυχίας είναι  να προσαρμόζεσαι  σε όλες τις καταστάσεις και να ανακαλύπτεις το θετικό όταν όλα γύρω είναι αρνητικά .  Και να ξέρεις τι επιθυμείς. Γιατί το επιθυμητό πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό. Δεν είναι πάντα ευτυχία να εκπληρώνεται αυτό που θες.

Γι αυτό τώρα καλοκαίρι που είναι ας ζήσουμε όλοι αυτό που επιθυμούμε  όσο καλύτερα μπορούμε και όσο γίνεται  , και να μαζέψουμε μικρές δόσεις ευτυχίας απόθεμα για την υπόλοιπη χρονιά γιατί όπως έλεγε ο Δροσίνης η αληθινή ευτυχία κρύβεται στις αναμνήσεις και στην ελπίδα .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ