today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Bloomberg: Ο Τσίπρας δεν έχει την εμπιστοσύνη των πιστωτών

Ως άλλη μια ένδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πιστωτών χαρακτηρίζει το Bloomberg το γερμανικό καψόνι στο Eurogoup.

Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο το πρακτορείο επιβεβαιώνει ότι η γερμανική πλευρά έβαλε φρένο στην εκταμίευση των 15 δισ ευρώ λόγω της εξάμηνης αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ από την Αθήνα στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιμένοντας να βρει η Ελλάδα ισοδύναμα για τα 28 εκατομμύρια ευρώ, με περικοπές ακόμη και στον αμυντικό της προϋπολογισμό.

«Ο Τσίπρας που είναι αντιμέτωπος με βουλευτικές εκλογές του χρόνου και βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ανακοίνωσε την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ αφού αποδέχθηκε το αίτημα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να δεχθεί πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία», σημειώνει το πρακτορείο.

«”Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολύ μεγάλο το ποσό”, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Και αναφερόμενος στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει το ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου και να εξοικονομήσει από αλλού τα χαμένα έσοδα τόνισε: “Ήταν ένα σημαντικό βήμα που ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει και στη Γερμανία” να εγκρίνει την εκταμίευση».
Το Bloomberg σημειώνει ακόμη ότι ο δρόμος από δω και πέρα για την Ελλάδα θα κρύβει δυσκολίες: «Η εκπλήρωση των υποσχέσεων για ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας ίσως αποδειχθεί πρόκληση, καθώς μια πιθανή αντιπαράθεση με τους πιστωτές μπορεί να περιπλέξει την ισχνή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων. Ερωτηθείς αν ο Τσίπρας θα μπορούσε να αναδιαπραγματευτεί τις περικοπές στις συντάξεις που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια του προγράμματος.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ