today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η Ρωσία γοητεύει τον κόσμο με ένα υπέροχο Μουντιάλ

«Αυτό το τουρνουά είναι το καλύτερο που έχω δει ποτέ. Αυτή η χώρα έχει αναπτυχθεί. Έλα να το απολαύσεις εάν μπορείς»…

Ήταν μόνο τρεις φράσεις, 21 λέξεις. Αλλά σε αυτό το tweet, ο Γκάρι Νέβιλ, 85 φορές διεθνής με την Αγγλία, τα είπε όλα, δίνοντας την εικόνα του Μουντιάλ της Ρωσίας και εκτός των αγωνιστικών χώρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιο ήταν το επίπεδο αρνητικότητας στην κάλυψη των βρετανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που ο αμυντικός των «Τριών Λιονταριών» Ντάνι Ρόουζ, είχε  προειδοποιήσει ακόμη και την οικογένειά του να μην πάει να τον παρακολουθήσει. Χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες για να γνωρίσουν τη χώρα και να απολαύσουν τη φιλοξενία των ανθρώπων της, για να αλλάξουν σκέψεις.

«Σίγουρα θα ήμουν ανοιχτός για να έρθει η οικογένειά μου εδώ», λέει τώρα ο Ρόουζ. «Είναι διαφορετικό από αυτό που περίμενα. Περνάω υπέροχα».

Μεταξύ των φιλάθλων, των παικτών, των προπονητών και των δημοσιογράφων, αυτά τα συναισθήματα, όπως «είναι διαφορετικά από αυτά που περίμενα», «περνάμε υπέροχα»,  έχουν επαναληφθεί ξανά και ξανά. Φίλαθλοι από όλες τις ηπείρους και διαφορετικούς πολιτισμούς αισθάνθηκαν ευπρόσδεκτοι, τόσο από τους χαμογελαστούς ντόπιους όσο και από τους εθελοντές του τουρνουά.

Εντός των ομάδων, υπάρχει επίσης ευρεία αποδοχή. «Όλα είναι κορυφαία, κορυφαία, κορυφαία», είπε ο προπονητής του Ιράν Κάρλος Κεϊρόζ. «Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο: το πνεύμα του παιχνιδιού, οι μεγάλες εγκαταστάσεις και το υπέροχο περιβάλλον. Και για εμάς, όλα ήταν τέλεια, όλοι ήταν τόσο ευγενικοί και πρέπει να συγχαρώ τον ρωσικό λαό για το υπέροχο Παγκόσμιο Κύπελλο».

«Είναι πολύ εντυπωσιακό», δήλωσε ο προπονητής του Βελγίου Ρομπέρτο Μαρτίνες. «Έχω συμμετάσχει στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, βλέποντας καθημερινά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οργάνωση και πρέπει να πω ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το καλύτερο που έχω συμμετάσχει. Η φιλοξενία που βιώνουμε είναι απίστευτη, το επίπεδο της έκπληξε ήταν μεγάλο για όλους και έδωσε μια φανταστική εικόνα του ρωσικού λαού και της Ρωσίας εν γένει».

Ο προπονητής της Σουηδίας Γιάνε Αντερσον επαίνεσε το «απολύτως μαγικό» στάδιο Αγίας Πετρούπολης, ένα από τα πολλά εκπληκτικά του Μουντιάλ.

Ωστόσο, είναι οι ιστορίες φιλίας και ζεστασιάς που έχουν ξεχωρίσει.

Ένας Βρετανός δημοσιογράφος μοιράστηκε μια τέτοια ιστορία στο The Telegraph, μιλώντας για το πώς δύο Ρώσοι αστυνομικοί οδήγησαν 200 μίλια για να βρει ένας φίλαθλος του Ιράν το σακάκι και το πορτοφόλι που άφησε πίσω του στο Καζάν. Επίσης ο εθελοντής που έκπληκτος από την ομάδα της Σουηδίας, έμαθε τον δικό τους εθνικό ύμνο.

Και αν οι επισκέπτες ερωτεύτηκαν την Ρωσία και τον ρωσικό λαό, το αίσθημα είναι αναμφισβήτητα αμοιβαίο. Από το Καλίνινγκραντ στα δυτικά μέχρι το Εκατερινγκμπουργκ στα ανατολικά, και παντού ενδιάμεσα, υπήρξε γοητεία στη φιλική εισβολή των φιλάθλων. Μία αίσθηση έκπληξης για τους φίλους της Σενεγάλης και της Ιαπωνίας, οι οποίοι παρέμειναν μετά τους αγώνες της ομάδας τους για να καθαρίσουν  το σημείο που κάθονταν. Ακόμη και οι παίκτες της Ιαπωνίας έκαναν το ίδιο μετά τον αποκλεισμό από το Βέλγιο, αφήνοντας πεντακάθαρα τα αποδυτήρια και ένα σημείωμα που έγραφε «Spasibo» (ευχαριστώ στα ρώσικα).

Ένα μήνυμα που, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα της FIFA, «μίλησε» για όλους όσοι έχουν απολαύσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ