today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Σε 10 χρόνια θα έχουμε ξεχάσει

*Του Αθανάσιου Κατσίμπελη

Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε τα 10 χρόνια από τότε που μπήκαμε στην περιπέτεια των Μνημονίων που φτωχοποίησε τους Έλληνες και τσάκισε τη μεσαία τάξη.Στην προσπάθεια να βγούμε από το φαύλο κύκλο που μας οδήγησε η έλλειψη ικανής και διορατικής πολιτικής ηγεσίας όχι μόνο δεσμεύσαμε το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 100 χρόνια αλλά διαπραγματευτήκαμε και το παρελθόν της.

Η Ελλάδα πριν 10 χρόνια ήταν μια διαφορετική χώρα.Έχουμε άραγε αναρωτηθεί πώς θα είναι η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κι αν θα έχουμε ξεχάσει τότε ποιοι είμαστε και ποιες αξίες μας ενώνουν;

Τον Αύγουστο θα έχουμε το τέλος της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι και το τέλος των Μνημονίων. Θα τελειώσει το 3ο Μνημόνιο και θα αρχίσει το 4ο.Δεν κερδίσαμε τελικά καμία διαγραφή χρέους που μας υπόσχονταν, καμία αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση.

Αντίθετα θα λάβουμε επιμήκυνση, μια δεκαετή παράταση για το χρέος (το χρέος που μας έλεγαν οι σημερινοί κυβερνώντες πως είναι απεχθές και επονείδιστο) δίνοντας ως αντάλλαγμα όχι μόνο την ψυχή μας αλλά και τη μελλοντική εθνική υπόσταση του λαού μας.

Μετά την μόνιμη οικονομική εξαθλίωση, μετά την υπογενητικότητα που διαλύει και αλλοιώνει τον κοινωνικό μας ιστό θα γίνουμε με τη συναίνεσή μας και αποθήκη προσφύγων ώστε να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις του ορισμού της Γενοκτονίας;

Τελικά θα έχουμε ξεχάσει σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κάνει πολλές σωστές προβλέψεις τις οποίες οι Έλληνες δεν είχαν εκτιμήσει ποτέ.Αντίθετα μάλιστα προτίμησαν πολλές φορές τον Ανδρέα Παπανδρέου αντί του ορθού λόγου και του πολιτικού ρεαλισμού του Μητσοτάκη.Μία μόνο λάθος πρόβλεψη είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.Είχε δηλώσει πως “το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια¨.

Έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που έγινε η δήλωση αυτή και κανένας δεν ξέχασε.Ακόμα κι αυτοί που παριστάνουν πως δεν είναι σημαντικό το θέμα της ονομασίας και της εθνικής υπόστασης της γειτονικής χώρας μέσα τους πονάνε.Μέσα τους παραδέχονται πως αναγκαστήκαμε να συνθηκολογήσουμε σε ένα εθνικό θέμα για να λάβουμε πρόσκαιρα οικονομικά  ανταλλάγματα.Κάποιοι το έχουν δηλώσει κιόλας ευθαρσώς.

Η αλήθεια είναι πως συμφωνία με τα Σκόπια εκχωρεί ελληνικό όνομα και εθνικότητα Μακεδονική σε μη Έλληνες.Αυτό βεβαια κάποιοι που έχουν διαφορετική αντίληψη περί έθνους λογικό να μην το κατανοούν και δεν θα το κατανοήσουν ποτέ.

Παρακολούθησα πριν λίγες ημέρες στο Action 24 ένα εξαιρετικό δίβατον (debate) που είχαν ο Ε. Βενιζέλος και ο Διονύσης Σαββόπουλος στο πλαίσιο των εργασιών του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Ελλάδα Μετά ||: Αντιστρέφοντας τους όρους-Από την προκατάληψη στην περηφάνια».

Εκεί περιέγραψε εξαιρετικά ο Διονύσης Σαββόπουλος το πως οφείλουμε να ενεργούμε όχι μόνο για την παρέα μας αλλά με την εκκλησιαστική αντίληψη της αδιάλειπτης παρουσία όσων έφυγαν κι όσων θα έρθουν.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ γιατί έχουμε λάβει εντολή από τον Κωστή Παλαμά :

Γνῶμες, καρδιές, ὅσοι Ἕλληνες,

ὅ,τι εἶστε, μὴν ξεχνᾶτε,

δὲν εἶστε ἀπὸ τὰ χέρια σας

μονάχα, ὄχι. Χρωστᾶτε

καὶ σὲ ὅσους ἦρθαν, πέρασαν,

θὰ ‘ρθοῦνε, θὰ περάσουν.

Κριτές, θὰ μᾶς δικάσουν

οἱ ἀγέννητοι, οἱ νεκροί.

Ο Αθ. Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος – Μ.Εd, Νομικός Αντιπρόσωπος στη Γ.Σ της ΔΟΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ