today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Έκλαψαν λίγο….αλλά έκατσαν!

Γράφει η Μαρία Ε. Δημητρίου

Τρία χρόνια πριν, μια ατάκα ενός πιτσιρικά είχε γίνει viral και παιζόταν παντού, σκορπίζοντας  γέλιο  στο διαδίκτυο. Μιλάμε για το μικρό Γιωργάκη ( ο πλεονασμός είναι για το εύηχον της ιστορίας ) και την παιδική  εκπομπή “Oυράνιο Tόξο” που προβαλλόταν στην ΕΡΤ.  Σε αυτήν ο μικρός Γιωργάκης τεσσάρων ετών τότε, μια που η εν λόγω εκπομπή είχε γυριστεί το 2010 με τον παιδικό του αυθορμητισμό έδωσε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. Πέντε χρόνια αργότερα και αφού οι χρήστες του youtube τον ανακάλυψαν, έγινε εν τη αγνοία του ο πρωταγωνιστής των ημερών αφού οι ατάκες του υιοθετήθηκαν από τη νεολαία, μπήκαν σε κάθε παρέα και προσαρμόστηκαν ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Αυτή όμως  που έκλεψε  τις εντυπώσεις, ήταν η απάντηση του μικρού, όταν ο παρουσιαστής τον ρώτησε αν πηγαίνει νηπιαγωγείο: “Ναι πήγα μια φορά …” απάντησε με τον αυθορμητισμό της ηλικίας του για να συμπληρώσει “έκλαψα λίγο, αλλά έκατσα”.

Αυτή τη φράση, μου θυμίζει η συμπεριφορά των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Του πατριωτικού δήθεν κόμματος που συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει εκπεφρασμένες και διατυπωμένες εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε εθνικά και άλλα θέματα και τον βοήθησε να αναρριχηθεί στην εξουσία. Η δικαιολογία μάλιστα, που δόθηκε τότε γι’ αυτή την παράταιρη συνεργασία, ήταν ότι οι ΑΝΕΛ θα αποτελούσαν τροχοπέδη στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ψήφιζαν κάτι που θα ήταν ενάντια στα εθνικά θέματα και θα έβαζαν  κόκκινες γραμμές στον συνεργάτη τους. Παράξενο όμως δεν είναι να συνεργάζεσαι με κάποιον που πιστεύεις, ότι μπορεί να βλάψει τα εθνικά θέματα της χώρας σου;

Για τους ΑΝΕΛ κάτι τέτοιο φαντάζει ως κάτι το φυσιολογικό. Και μάλιστα, όπως προείκαζαν με το διαφημιστικό σποτ λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015,  ο Πάνος Καμμένος θα “μάθαινε” στο μικρό Αλέξη, που είχε σπάσει το αριστερό του χέρι να γράφει με το δεξί… και θα γινόταν έτσι ο θεματοφύλακας στα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Αυτό όμως υπήρξε μια ουτοπία στον παραμυθένιο κόσμο των ΑΝΕΛ.  Ο Αλέξης όχι μόνο δεν έμαθε να γράφει προς τα δεξιά, αλλά μάλλον οι ΑΝΕΛ έκλιναν προς τα αριστερά. Για το  θεαθήναι βέβαια υπήρξαν κάποιες κορώνες για λαϊκή κατανάλωση, όπως οι δηλώσεις του αρχηγού τους που διερρήγνυε τα ιμάτια του και απειλούσε ότι θα έριχνε την κυβέρνηση σε περίπτωση συμφωνίας με τα Σκόπια, που θα εμπεριείχε τον όρο Μακεδονία. Βέβαια εκείνη την εποχή τα πράγματα κινούνταν σε ένα θεωρητικό επίπεδο και τίποτα δεν προδίκαζε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, γι’ αυτό και ο κ. Καμμένος μιλούσε εκ του ασφαλούς.

Στην ίδια λογική ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι βουλευτές, που δεν έχαναν την ευκαιρία να διατρανώσουν την αποφάση τους, ότι δεν θα επέτρεπαν να ψηφιστεί μια συμφωνία που θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

Όλα αυτά έως το σημείο που τα πράγματα ήταν ρευστά και τα λόγια δεν είχαν καμία ουσιαστική σημασία. Όταν τα πράγματα άρχισαν να διαμορφώνονται κάπως, άρχισαν οι διαφοροποιήσεις του στυλ εμείς διαφωνούμε μεν αλλά δεν πρόκειται να ρίξουμε την κυβέρνηση δε… και τα αλλόκοτα, εμείς θα στηρίξουμε την κυβέρνηση παρόλο που δεν συμφωνούμε με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή που διάφοροι βουλευτές ονομάζουν Εθνικό έγκλημα αυτή την προοπτική, δεν έχουν σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση για να αποτρέψουν το έγκλημα… Γιατί λέει, δεν έχει οριστικοποιηθεί η λύση. Θα αφήσουν δηλαδή να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και μετά θα αντιδράσουν… Προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν ότι αυτό που κάνουν είναι μια δική τους τακτική για την προστασία της Μακεδονίας, μια τακτική που μόνο αυτοί καταλαβαίνουν.Και πιστεύουν ότι με αυτό μπορούν να πείσουν…

Ο δε κύριος Ζουράρις μας έχει μπερδέψει, παλιότερα είχε δηλώσει ότι θα στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν προσαρτήσει τη Μακεδονία στα Σκόπια, ενώ πρόσφατα δήλωσε ότι όταν άκουσε τον κ.Τσίπρα να λέει το διαπραγματευθέν όνομα των Σκοπίων στα ελληνικά, δηλαδή “Βόρεια Μακεδονία”, ένιωσε μια τάση για εμετό, ενώ συνέχισε ότι αν χρειαστεί να ψηφίσει ως  Κωνσταντινουπολίτης και Κρητομακεδών δεν θα ψηφίσει τα ελλάτωνα. Ό,τι καταλαβάτε, κατάλαβα…

Εν κατακλείδι και για να το συντομεύουμε, οι ΑΝΕΛ παρόλο που δεν τους αρέσει η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και παρόλο που διαφωνούν, θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν. Κάτι σαν τον μικρό Γιωργάκη που δεν του άρεσε το νηπιαγωγείο, έκλαψε λίγο αλλά τελικά έκατσε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ