today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το Κογκρέσο προετοιμάζεται για τη διάσκεψη με Κιμ Γιονγκ Ουν

Ηγετικά στελέχη τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία αφήνουν να εννοηθεί ότι το Κογκρέσο δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προετοιμάζεται για την ιστορική διάσκεψη με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, σχολιάζει το “ Politico.”

Οι Δημοκρατικοί προσδιόρισαν νωρίς τις κόκκινες γραμμές τους, θέτοντας σκληρές απαιτήσεις απέναντι στην προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι άφησαν επίσης, να εννοηθεί ότι επιθυμούν να διερευνήσουν τους όρους υλοποίησης μιας συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης στην Κορεατική Χερσόνησο, κατά την περίπτωση που οι συνομιλίες προχωρήσουν σ’ ένα τέτοιο επίπεδο.

Οι δύο πτέρυγες της Γερουσίας συμφωνούν στην πολιτική τοποθέτησή τους, εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έρχεται όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίηση της διάσκεψης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

“ Νομίζω ότι είναι σημαντικό για το Κογκρέσο, τουλάχιστον να εμπλακεί. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προφανώς το διακύβευμα είναι σοβαρό σε σχέση με την συζήτηση που θα γίνει. Έτσι, ελπίζω ότι θα μας ενημερώνουν τακτικά για τις εξελίξεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Τζον Θουν, που έχει την τρίτη θέση στην πυραμίδα της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία κι εκλέγεται στη Νότια Ντακότα.

Οι Γερουσιαστές Κόρι Γκάρντνερ (Ρεπουμπλικάνος από το Κολοράντο) και Εντ Μάρκι (Δημοκρατικός από την Μασαχουσέτη, θα ασκήσουν σήμερα μία δικομματική προσέγγιση εποπτείας των εξελίξεων, στην διάρκεια ακρόασης σε υποεπιτροπή της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Κεντρικό ρόλο στην σημερινή συνεδρίαση της αναφερόμενης υποεπιτροπής θα είναι ο Βίκτορ Τσα, που ήταν ένα πρόσωπο επιλογής του προέδρου Τραμπ για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, ενώ αρκετοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης του πλαισίου μιας λειτουργικής συμφωνίας, πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης στις 12 Ιουνίου.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενδιαφέρονται να κρατήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο σ’ ένα αυστηρό πλαίσιο προδιαγραφών και απαιτήσεων γύρω από την κεντρική επιδίωξη της Ουάσινγκτον, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ