today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Οι “κατασκευασμένες” ειδήσεις και οι κατασκευασμένες “αλήθειες”

Η καραμέλα που χρησιμοποιείται από στελέχη των Συριζανελ για να καλυφθεί κάθε κυβερνητική και όχι μόνο, «πατάτα» είναι αυτή των fake news.

Μετά από κάθε κωλοτούμπα, μετά από κάθε «ατυχή», ατυχή, ανόητη, έξυπνη, εξυπνακίστικη, κουτοπόνηρη ή ακόμα και ειλικρινή δήλωση, η οποία συνήθως απηχεί τις πραγματικές θέσεις, αν υπάρχουν ακόμα τέτοιες, των Συριζανελ και αφού διαπιστωθεί ότι προκαλεί αντιδράσεις ή έρχεται σε αντίθεση με την κοινή γνώμη ή ακόμα και με την κοινή λογική, η συνήθης πρακτική είναι η εκτόξευση κατηγοριών εναντίον των μέσων που «έπαιξαν» τις δηλώσεις, εννιά φορές στις δέκα αυτούσιες, για παρουσίαση «ψευδών ειδήσεων» ή για «παράφραση» ή για «παρερμηνεία» ή ακόμα και για «παραποίηση» και «αλλοίωση» των λεγομένων τους.

Βέβαια δεν πρόκειται για νέα τακτική, ή πρακτική που υιοθετήθηκε από τα δύο κόμματα  άμα τη αναλήψει των κυβερνητικών καθηκόντων. Το αντίθετο μάλιστα. Απλώς η απόκτηση καρέκλας την ανήγαγε σε τέχνη. Πρόκειται για στρατηγική «δουλεμένη» χρόνια. Από την περίοδο της αντιπολίτευσης. Τότε που τα στελέχη της Κουμουνδούρου και των ΑΝΕΛ έβγαιναν και έκαναν την μία απίθανη δήλωση μετά την άλλη και λόγω απειρίας και αν έβλεπαν ότι δεν άρεσε ή προκαλούσε ζημιά, άρχιζε η επίθεση στα «καθεστωτικά ΜΜΕ» και στα «μέσα της διαπλοκής» που «κατασκευάζουν ειδήσεις» και «παραποιούν τις δηλώσεις μας».

Δεν είχε καμία σημασία αν τα λεγόμενά τους έπαιζαν αυτολεξεί. Ήταν πάντα «παραποιημένα»… Για να ενισχυθούν μάλιστα οι… «καταγγελίες», εμφανιζόταν και καμιά διαρροή, σε «αντικαθεστωτικά» μέσα, ότι ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είπε προς τους βουλευτές του ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνά του, τα δικά τους και του κόμματος από το «καθεστώς της διαπλοκής», πέταγαν και καμιά μπούρδα για προβοκάτσιες «κατά της αριστεράς» και ολοκληρωνόταν το παραμύθι.

Εκεί όμως που δόθηκε ρεσιτάλ ήταν όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας. Όλα όσα χαρακτήριζαν fake news, αποδείχθηκαν όχι απλές πληροφορίες ή ειδήσεις, αλλά πολιτικές απολύτως υιοθετημένες από καιρό ή, κάποιες από αυτές, αποφασισμένες την ίδια ώρα που διαψεύδονταν. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Το δημοψήφισμα που το «Όχι» έγινε «Ναι»; Τα σκισμένα μνημόνια; Τον ΕΝΦΙΑ; Τους πλειστηριασμούς; Τα διόδια; Την 13η και 14η σύνταξη; Την αύξηση του βασικού μισθού; Το αφορολόγητο; Την μείωση του ΦΠΑ;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον… γκουρού της οικονομίας και έμπιστο του Αλέξη Τσίπρα, όταν διέψευδε μετά βδελυγμίας ότι έχει κάνει ποτέ δήλωση στο BBC για επιβολή capital controls, κατηγορώντας ελληνικά και ξένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους για ψεύδη και μόλις λίγες ώρες μετά έκανε ακριβώς αυτό το οποίο διέψευδε.

Αυτά όμως, που αποδεικνύουν περίτρανα ότι όλες οι «κακές» για την κυβέρνηση ειδήσεις είναι κατασκευασμένες, είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει βρει κανέναν που να του είπε ότι δεν έκανε όσα υποσχέθηκε και ότι σύμφωνα με την σύζυγό του, ο Τσίπρας «δεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα». Άρα όσα ζούμε, δεν τα ζούμε… νομίζουμε ότι τα ζούμε επειδή μας βομβαρδίζουν με fake news…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ