today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Ο καλλιτέχνης, η συναυλία, οι Ιλλύριοι και η “ρόμπα”

Ρόμπα είναι το πρόχειρο, γυναικείο αρχικά αλλά και ανδρικό μετέπειτα, μακρύ ρούχο που συνήθως κουμπώνει μπροστά ή δένει με ζώνη και φοριέται μέσα στο σπίτι. Ανάλογα με την εποχή μπορεί να είναι από χοντρή μάλλινη μέχρι ανάλαφρη μεταξωτή, όπως ανάλογα με το γούστο το καθενός, μπορεί να είναι από μονόχρωμη, ριγέ, καρό, πολύχρωμη, μέχρι και με λαχούρια σαν τα πουκάμισα του Βαρουφάκη.
Ρόμπα είναι, επίσης και το μακρύ επίσημο ένδυμα, δηλωτικό της ιδιότητας ή του επαγγέλματος. Π.χ. η ιατρική και νοσοκομειακή ρόμπα, η ρόμπα του σεφ, οι ρόμπες των κομμωτριών και κομμωτών ή των εργαζομένων σε εργοστάσια.
Μερικές δεκαετίες πριν, η ρόμπα μπήκε στο αργκό λεξιλόγιο, λόγω της εικόνας που έφερνε στο μυαλό, της «παραδομένης» στην καθημερινότητα αφρόντιστης γυναίκας με ρόλεϊ, παντόφλες και νυχτικό. Κυρίως όμως, επειδή η ρόμπα συνδέθηκε από τους μάγκες της εποχής, με τις ξεπεσμένες και μεγαλύτερης ηλικίας πόρνες που «δούλευαν» είτε στα «σπίτια» είτε στο «καλντερίμι», πουλώντας όσο – όσο τις υπηρεσίες τους.
Κάπως έτσι η λέξη «ρόμπα» άρχισε να χρησιμοποιείται στην αργκό και να αποδίδεται, κυρίως σε άντρες και σπανιότερα σε γυναίκες, με την έννοια του «ρεζίλη» και του «ξεφτίλα».
Οι συνειρμοί και ο συνδυασμός της λέξης «ρόμπα» με πρόσωπα που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι άπειροι και από πολλούς χώρους, πέραν του οικείου του περιβάλλοντος. Από τον χώρο της πολιτικής μέχρι τον καλλιτεχνικό.
Αφορμή για την σημερινή, εκτενή αναφορά, στον όρο «ρόμπα» στάθηκε, η, κατά ορισμένους, απόλυτα ταυτισμένη με τη λέξη συμπεριφορά γνωστού τραγουδιστή, οι οποίοι όμως δεν κατάλαβαν, τυφλωμένοι από εμπάθεια, ότι αυτό που έκανε, ήταν μια πραγματικά επαναστατική και ταυτόχρονα πατριωτική κίνηση…
Γιατί; Γιατί πήγε στην Αλβανία και έφερε πίσω στην πατρίδα, τα χρήματα που πολλοί λαθρομετανάστες, όπως τους αποκαλούσε παλιά ή Ιλλύριοι όπως τους λέει πλέον, είχαν «υπεξαιρέσει» με την μαύρη εργασία από τους Έλληνες. Γι΄αυτό και το εισιτήριο ήταν στα 120 ευρώ… Για να φέρει πίσω όσα περισσότερα μπορούσε… Γιατί δεν είναι και κανένας φοροφυγάς…
Και όλα αυτά που τον κατηγορούσαν ότι «τα κάνει όλα για τα λεφτά» και ότι «γλύφει εκεί που έφτυνε» και πως πήγε στην Αλβανία για να κατηγορήσει τους συμπατριώτες του, ο πατριώτης, αποκαλώντας τους ούτε λίγο ούτε πολύ τεμπέληδες μήπως και «σώσει» τα όσα είχε πει εναντίον των Αλβανών παλιότερα, είναι ανοησίες όσων δεν μπορούν να συλλάβουν το μεγαλοφυές σχέδιο του, για την επιστροφή των ελληνικών κεφαλαίων στη χώρα.
Γιατί, πάνω από όλα, ο Notis είναι Έλληνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ