Το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ο Φίλιπ Ροθ

368

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο ο γίγαντας της αμερικανικής λογοτεχνίας σνόμπαρε σε όλη του την ζωή, «είχε γίνει γι΄ αυτόν πλάκα», δήλωσε λίγες ώρες μετά τον θάνατό του η συγγραφέας και φίλη του Φίλιπ Ροθ, Ζοζιάν Σαβινιό.

«Είχε γίνει πλάκα γι’ αυτόν. Κάθε χρόνο γινόταν συζήτηση γι’ αυτό, είχε γίνει αστείο», δήλωσε στην France Inter η συγγραφέας και δημοσιογράφος που τον συναντούσε συχνά και είχε κάνει μαζί του μία μεγάλη συνέντευξη για την Liberation τον Σεπτέμβριο 2017.

«Το Νόμπελ έχασε πολλούς μεγάλους συγγραφείς, έτσι δεν είναι; Τον Προυστ, τον Τζόις…δεν θα πω όλη την λίστα… Και όταν έγραψε «Το Ζώο που ξεψυχά», που είναι ένα αρκετά σεξουαλικό βιβλίο, ο ατζέντης του τον πήρε τηλέφωνο και του είπε: Λοιπόν, έχασες πάλι το Νόμπελ!».

Ο Φίλιπ Ροθ παρουσιαζόταν συστηματικά ως φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ομως πολλοί πίστευαν ότι δεν θα το πάρει ποτέ, αντίθετα με πολλούς λιγότερο γνωστούς λογοτέχνες ανά τον κόσμο.

Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις και τα βραβεία με τα οποία τιμήθηκε κατά την διάρκεια της ζωής του ήταν η είσοδός του εν ζωή στην γαλλική συλλογή Pléiade, τον περασμένο χρόνο στα 84 του χρόνια. «Ηταν πολύ ικανοποιημένος», είπε η Ζοζιάν Σαβινιό.

Και για την αναπάντεχη απόφασή του, το 2012, να σταματήσει το γράψιμο τής απαντούσε: «Έφθασα στο τέρμα. Δεν υπάρχει πια τίποτε για να γράψω… έφθασα πιο μακριά από όσο μπορούσα. Φτάνει».