today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

“Η Ώρα της Αλήθειας” – Άμεση ανάλυση της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά από τον Δ. Απόκη

Η Ώρα της Αλήθειας !

Σε μια εποχή που ο κόσμος τρέχει και τα πάντα αλλάζουν η Ελλάδα, ακόμα προσπαθεί να χωνέψει το λάθος του 2015, όταν εθελοντικά ο λαός της εξαπατημένος από την Κίρκη του λαϊκισμού, της φθηνής και άνευ ουσίας παροχολογίας και της τσάμπα μαγκιάς, κλώτσησε την καρδάρα και πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις ίδιες τις σκληρές προσπάθειες του και την προσπάθεια ενός Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε βάλει τη χώρα στο κατώφλι της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ εξόδου από τα μνημόνια και σε μια πραγματική πορεία ανάκαμψης, όπως πλέον παραδέχονται όλοι αυτοί που αποκαλούν τους εαυτούς τους θεσμούς και φρόντισαν με τις τότε ενέργειες τους να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησής του.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η ιστορία όμως, όταν γράφεται, είναι αμείλικτη και δεν συγχωρεί. Ο πρώην Πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά με την ομιλία του στην Καβάλα, είπε στον ελληνικό λαό την αλήθεια σε γλώσσα που την καταλαβαίνει, χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και διάθεση ρεβανσισμού.

«Θα το έχετε μάθει, βέβαια, εκείνο που μας βομβαρδίζουν κάθε μέρα – ότι «βγήκαμε επί τέλους από το Μνημόνιο»!

Τώρα βέβαια, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα:

— Βγήκαμε, λέει, από το Μνημόνιο, αλλά οι αγορές δεν μας δανείζουν, όπως δανείζουν την κάθε χώρα που βγαίνει από μνημόνια.

–Έχουμε «καθαρή έξοδο» – λέει η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές – λένε οι… αγορές!

–Βγήκαμε από το μνημόνιο, όμως για κάποιο περίεργο λόγο το χρηματιστήριο της Ελλάδας, δεν νιώθει ενθουσιασμό. Αντίθετα καταρρέει.

–Βγήκαμε από το μνημόνιο, και κάνουμε πια μόνοι μας, λέει, κουμάντο στα οικονομικά μας, αλλά τον Προϋπολογισμό μας πρέπει να τον εγκρίνουν οι δανειστές μας μέχρι κεραίας!

Τόσο πολύ, μάλιστα, που τους υποβάλλουμε… δύο διαφορετικά «προσχέδια», Προσχέδια Προϋπολογισμού, για να έχουν να διαλέγουν, εκείνοι! Κι αυτό δεν συμβαίνει με καμία άλλη χώρα…

–Βγήκαμε από το μνημόνιο, κι αντί να μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης, απειλούν να μας υποβαθμίσουν! Όπως έγινε προχθές με τη Μoody’s

–Βγήκαμε από το μνημόνιο, κι αντί να επιταχύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας μας – επιβραδύνεται!», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

 

Και μήπως έχει άδικο; Μήπως αυτή δεν είναι η πραγματική εικόνα; Η εικόνα που βιώνει σε καθημερινή βάση ο απλός Έλληνας πολίτης που δίνει τη μάχη για την επιβίωση του ίδιου και της οικογένειας του.

Ακούμε σε καθημερινή βάση το παραμύθι των πλεονασμάτων, ένα παραμύθι το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της μάχης που δίνει με τους χρυσοκάνθαρους των Βρυξελλών η κυβέρνηση των ακροδεξιών, όπως συμφέρει κάποιους να την αποκαλούν, στην Ιταλία. Λες και όποιος είναι πατριώτης και δίνει μάχη για την καθημερινότητα, την ευημερία και την ασφάλεια του λαού του, είναι ακροδεξιός.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αποδόμησε στην ομιλία του στην Καβάλα και αυτό το κούφιο επικοινωνιακό αφήγημα.

« Όμως, «Χαράς Ευαγγέλια» μας πουλάει η κυβέρνηση και για κάτι άλλο: Τα «πλεονάσματα». Και τα… «υπέρ-πλεονάσματα»! Έλα όμως, που κι εδώ υπάρχουν πολλά «θέματα»:

–Πρώτον: Δεν έχουν «εκκαθαρίσει» ακόμα πολλές νέες συντάξεις. Αν και θα έπρεπε να είχαν αρχίσει να τις πληρώνουν κανονικά –  εδώ και ενάμιση χρόνο.

–Κι ακόμα δεν έχουν εκκαθαρίσει πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Που κι αυτές έπρεπε να τις είχαν πληρώσει από πέρσι. Και τα φέσια του δημοσίου αυξάνονται, αντί να μειώνονται…

Όμως, όποιος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, δεν φτιάχνει «πλεονάσματα», ούτε «υπέρ-πλεονάσματα»… Κρυφά ελλείμματα φτιάχνει! Και κρυφά χρέη σωρεύει.»

Κατά τα άλλα κάποιοι δίνουν μάχη για να μην περικοπούν οι συντάξεις.

 

Και βέβαια ουδείς αναφέρει κάτι που έχουν παραδεχτεί πολλάκις ακόμη και αυτοί που με τις ενέργειες του οδήγησαν στην τραγική πλάνη του 2015. Το υπενθύμισε ο πρώην Πρωθυπουργός και καλό θα είναι να το θυμηθούμε όλοι μας.

 

«Ο Τσίπρας στοίχισε 100 δισεκατομμύρια στη χώρα! Μόνο το πρώτο εξάμηνο…

–Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Ρέγκλινγκ του ESM, δηλαδή ο κύριος ευρωπαϊκός οργανισμός που δανείζει τη χώρα…

–Το έλεγε και ο Βίζερ, ο τότε Πρόεδρος του Euroworking Group. Αυτός μάλιστα, ανεβάζει το «λογαριασμό Τσίπρα» στα 200 δισεκατομμύρια!

–Το λέει και η Τράπεζα Ελλάδος, πιο συντηρητικά – κι ας τους ενοχλεί ο Στουρνάρας: ο Τσίπρας μας στοίχισε γύρω στα 86 δισεκατομμύρια…

Τελικά πόσα μας στοίχισε; 100 δισεκατομμύρια; 86 δισεκατομμύρια;

Ή μήπως 200 δισεκατομμύρια;

Διαλέγετε και παίρνετε. Η μάλλον διαλέγετε και… πληρώνετε!

Γιατί αυτά που μας στοίχισε ο Τσίπρας, τα πληρώνει και θα τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός

 

Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κόστισε τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρόνο!

Καμία…»

 

Μπορεί να μην αρέσει σε κανέναν να το συζητά, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι στο σύνολο του Δυτικού κόσμου το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και της ασφάλειας είναι στην κορυφή των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες.

 

Οι στερούμενοι ουσίας πανηγυρισμοί για τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια και το παραπέτασμα καπνού της μάχης για τη μη περικοπή των συντάξεων, μπορεί να εμποδίζει την συζήτηση αυτής της πυρηνικής βόμβας για τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αντώνης Σαμαράς όμως φρόντισε στην Καβάλα, να μιλήσει σταράτα και να προειδοποιήσει, όπως έκανε πάντα τους Έλληνες πολίτες, υπενθυμίζοντάς τους το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο μεταναστευτικό.

 

«Είναι αυτοί που άνοιξαν τα σύνορα στις ορδές των λαθρομεταναστών. Προσέξτε: όχι στους «πρόσφυγες». Ένα μικρό μόνο ποσοστό απ’ όλους αυτούς ήταν αληθινοί πρόσφυγες, όπως αποδείχθηκε. Εδώ μιλάμε για παράνομους μετανάστες. Που πάνε τώρα να μας… απαγορεύσουν να τους λέμε «λαθρομετανάστες»! Ενώ ο όρος «λαθρομετανάστες» υπάρχει εδώ και δεκαετίες και επισήμως στο δίκαιο της χώρας. Και δικαίως υπάρχει. Για να διαχωρίζονται από τους νόμιμους μετανάστες. Που οι άνθρωποι είναι καταγεγραμμένοι, δουλεύουν, πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές… Όμως όλα όσα καταγγέλλει ο παγκόσμιος Τύπος για τα hot spots που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας – για δολοφονίας,  βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και συμμορίες τζιχαντιστών – ποιοι τα κάνουν; Οι νόμιμοι μετανάστες; Όχι, βέβαια… Είναι λαθρομετανάστες για τους οποίος βοά πια ο παγκόσμιος Τύπος. ΔΕΝ είναι πρόσφυγες, ούτε πρέπει να ταυτίζονται με τους νόμιμους και νομοταγείς μετανάστες. Τους φέρνουν τα κυκλώματα των διακινητών δουλεμπόρων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τους άνοιξε τα σύνορα…»

Κανείς δεν τολμά να πει με ωμή ειλικρίνεια το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πολιτική των τελευταίων χρόνων στο μεταναστευτικό. Ο πρώην Πρωθυπουργός, όμως στην Καβάλα, το έκανε με το δικό του τρόπο, χωρίς να μασάει τα λόγια του.

«Πέρασαν από την Ελλάδα μαζικά το 2015 και αποσταθεροποίησαν ολόκληρη την Ευρώπη. Έδωσε έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον Ερντογάν, ένα όπλο που δεν είχε πριν – να εκβιάζει την Ελλάδα και να πιέζει ολόκληρη την Ευρώπη κάθε τόσο: ότι αν δεν του κάνουμε τα χατίρια, θα ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα και θα μας στείλει κι άλλους τόσους…  Αυτά όλα δεν υπήρχαν πριν το 2015. Οι συγκρούσεις στη Συρία μαίνονταν από το 2011, αλλά εμείς τα σύνορα τα κρατάγαμε κλειστά! Κι όσους κατάφερναν να περάσουν τους μαζεύαμε, κι εφ’ όσον ήταν λαθρομετανάστες τους κλείναμε στην «Αμυγδαλέζα». Όπου δεν τους πείραζε κανείς, ούτε πείραζαν κι αυτοί κανένα. Και μετά από λίγο έφευγαν για την πατρίδα τους. Ούτε έδερναν, ούτε σκότωναν, ούτε βίαζαν τους συμπατριώτες τους. Κι όταν γύριζαν στην πατρίδα τους, έφτανε εκεί το «μήνυμα» ότι η «πύλη εισόδου» της Ελλάδας ήταν κλειστή. Κι ήλθε ο Τσίπρας, άνοιξε τα σύνορα, και έστειλε το αντίθετο μήνυμα: –Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!»

Χωρίς αναισθητικό ήταν και η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά και το μείζον εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η κυβέρνηση κόντρα στην επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, προωθεί για επικύρωση από μια Βουλή η οποία βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την επικρατούσα βούληση του εκλογικού σώματος.

«Και τέλος να σας πω κι αυτό που καίει όλους τους Έλληνες: Δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας! Εγώ υποστήριζα πάντα, ότι ΔΕΝ μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας. Τελεία και παύλα. Γιατί; Γιατί απλούστατα, από την ώρα που τους δίναμε όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία, επισήμως όλοι θα τους έλεγαν, όχι …βορειο-μακεδόνες, όχι ανω-μακεδόνες, αλλά σκέτο «μακεδόνες»! Άλλωστε, είδατε τι έγινε τώρα: Με το που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, πριν ακόμα ολοκληρωθεί και επικυρωθεί, όλοι τους αποκαλούν σκέτα «Μακεδόνες»! Και επί πλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει στους Σκοπιανούς και επισήμως από την Ελληνική πλευρά και το ΟΝΟΜΑ της Μακεδονίας και την αναγνώριση ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ «Μακεδόνων» και την αναγνώριση «Μακεδονικής ΓΛΩΣΣΑΣ» και την αναγνώριση «Μακεδονικής ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. Τους τα έδωσαν ΟΛΑ!»

Ο πρώην Πρωθυπουργός κτύπησε καμπανάκι κινδύνου και καλά θα κάνουν κάποιοι να ανοίξουν τα αυτιά τους και να βγουν από το λήθαργο που έχουν πέσει.

« Πρέπει να σας πω, ότι παρ’ όλες τις διαφωνίες που υπήρξαν στο παρελθόν για το χειρισμό του θέματος ανάμεσα σε διάφορες προηγούμενες κυβερνήσεις, κανένας Έλληνας πολιτικός δεν δέχθηκε ποτέ, να αναγνωρίσει έθνος, γλώσσα και ταυτότητα «Μακεδόνων». Κανένας! Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Απλώς πυροδοτεί νέες εκρήξεις. Στα Σκόπια την ψήφισαν σύσσωμοι οι …Αλβανοί! Γιατί διευκολύνει τη «μεγάλη Αλβανία»! Θα ζητήσουν κι εκείνοι τώρα να αναγνωριστεί η δική τους εθνότητα μέσα στα Σκόπια, ως πλήρως ισοδύναμη! Μιλάω για τους Αλβανούς ως απολύτως ισοδύναμη εθνότητα μέσα στα Σκόπια. Όταν λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, πρόκειται να καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ της χώρας Αλβανίας και του αλβανικού Κοσσυφοπεδίου

Σαφής ήταν η προειδοποίηση του πρώην Πρωθυπουργού εντός και εκτός Ελλάδος, για το μέλλον της τραγικής συμφωνίας των Πρεσπών. Λόγια σταράτα και δυσκολοχώνευτα για κάποιους.

«Τώρα σας λέω και κάτι ακόμα: Αν επικυρωθεί τελικά από την Ελληνική Βουλή με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ κι όσων «πρόθυμων» συνεργαστούν μαζί του, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι ήδη σχεδόν «τετελεσμένο»!

Αλλά μέχρις εκεί…

Όλες οι υπόλοιπες, οι πιο μακροχρόνιες δεσμεύσεις της Συμφωνίας αυτής, δεν πρόκειται να σταθούν. Οι επόμενες Ελληνικές κυβερνήσεις θα αναγκαστούν – αργά ή γρήγορα -να αποδεσμευτούν αναπόφευκτα από αυτές.

Αυτή είναι η γνώμη μου…

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε «Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα».

Αυτό προφανώς, θα έχει συνέπειες και μέσα στην Ελλάδα.

Γιατί τότε θα νομιμοποιούσαμε το Σκοπιανό αλυτρωτισμό μέσα στην ίδια τη χώρα μας.

Ούτε μπορούμε να παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να διαπραγματευθούμε με τα Σκόπια τη μελλοντική τους ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη.

Δεν μπορεί η Βουλγαρία, ως μέλος της ΕΕ να διαπραγματεύεται μαζί τους τα πάντα στο μέλλον, και η Ελλάδα να μη μπορεί – λόγω δεσμεύσεων από τις Πρέσπες – να διαπραγματευθεί το παραμικρό.  Δηλαδή η Βουλγαρία να δικαιούται να θέσει βέτο για την ένταξή τους στην Ευρώπη – αλλά εμείς όχι!

Δεν μπορούμε να συζητήσουμε, αν τα Μακεδονικά προϊόντα της Καβάλας, θα μπορούν να ονομάζονται «μακεδονικά»!

Είμαι βέβαιος, ότι μελλοντικά η Ελλάδα θα αποδεσμευτεί από τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις αυτής της εκτρωματικής συμφωνίας.»

Ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό στην Καβάλα. Αφού αποδόμησε το παραμύθι κάποιων να αποκαλούν τους πατριώτες, τους Έλληνες, ακροδεξιούς, ρατσιστές και λαϊκιστές, άγγιξε εύστοχα, και θα τολμούσα να πω στα πλαίσια της κομβικής ομιλίας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, στα Ηνωμένα Έθνη, το κρίσιμο διακύβευμα των ημερών μας που δεν είναι άλλα από τη στήριξη και το σεβασμό του πατριωτισμού και της εθνικής κυριαρχίας, κόντρα στον πραγματικό λαϊκισμό της ισοπέδωσης των εθνών, της ιστορίας τους και των παραδόσεων τους.

«Σήμερα όλοι οι λαοί παντού: σε Ανατολική Ευρώπη, Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Ευρώπη, στον Ευρωπαϊκό νότο – αλλά και εκτός Ευρώπης – όλοι οι λαοί καταλαβαίνουν ένα απλό πράγμα.

–Ότι για να ξεπεράσει ένας λαός τον εαυτό του, πρέπει προηγουμένως να πιστέψει στον εαυτό του.

–Για να γίνει καλύτερος, πρέπει να νιώσει υπερήφανος για την ταυτότητά του.

–Για να βρει το κουράγιο, να κάνει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πρέπει να αγαπά τον τόπο του – κι όχι μόνο ο καθένας την πάρτη του.

Πρέπει να νιώσει αυτοπεποίθηση.

Πρέπει να πιστέψει στο μέλλον της πατρίδας του.

 

Φίλες και φίλοι,

Για να το πω καθαρά:

Ο Πατριωτισμός είναι προϋπόθεση για να σταθεί η Δημοκρατία. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Αλλά σε μας εδώ, το προβλέπει και το Σύνταγμά μας:

Το ακροτελεύτιο άρθρο του, το 120, το παλαιότερο 114, επιτάσσει ότι η τήρηση του παρόντος – δηλαδή του δημοκρατικού Συντάγματος – επαφίεται ΠΟΥ;

Στον Πατριωτισμό των Ελλήνων!

 

Αλλά ο Πατριωτισμός, είναι και προϋπόθεση Ανταγωνιστικότητας μιας χώρας. Γιατί μόνον αν πιστέψεις στις αρετές του λαού σου και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σου, πασχίζεις να γίνεις καλύτερος, σηκώνοντας έτσι την οικονομία της χώρας. Αλλιώς ψάχνεις για… επιδόματα και προστάτες!

–Ακόμα, σε μας τους Έλληνες, ο Πατριωτισμός είναι μέσα μας – είναι στο ιστορικό DNA μας! Είναι αυτό που μας έφτιαξε – και μας κράτησε στα δύσκολα. Είναι η υπογραφή αίματος που υπάρχει σε κάθε ένδοξη σελίδα της Ιστορίας μας.

 

–Τώρα που ο Πατριωτισμός ξαναγίνεται επίκαιρος παντού στον κόσμο, είναι ευκαιρία για μας, να βρούμε και να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας

Ενωμένοι! Με την επίγνωση ότι αυτή η ευρύτατη παράταξη των Ελλήνων που αγαπούν Ελευθερία. Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια,

αυτή η παράταξη, θα γυρίσει την καινούργια σελίδα μιας χώρας, που βαριά έχει τραυματιστεί από το Λαϊκισμό, την ανευθυνότητα και τα ψέματα…»

 

Είπε πάρα πολλά στην Καβάλα, ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν στάθηκε σε συνθήματα. Μίλησε με στοιχεία, με επιχειρήματα.

 

Καλό θα είναι όσο και να πονάνε, όσο δυσάρεστα και άβολα να είναι να τα διαβάσουμε με προσοχή.

 

Η μη περικοπή των συντάξεων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει όλοι μας να νοιαζόμαστε γιαυτό. Η επιβίωση της Ελλάδας όμως, είναι το υπέρτατο αγαθό και γιαυτό πρέπει να καιγόμαστε και να προσπαθούμε. Ο Αντώνης Σαμαράς, έβαλε το πλαίσιο και θα πρέπει να το μελετήσουμε με προσοχή.

 

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ