today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

JP Morgan: Ο εμπορικός πόλεμος “σκοτώνει” τις μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής, υποστηρίζει η JP Morgan μέσω του Hernan Cristerna, Global CO επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών.

“Ότι οδηγεί σε αβεβαιότητα και προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης δεν κάνει καλό στις εξαγορές” δηλώνει ο Cristerna και τοποθετεί στο βάθρο ως κύριο πρόβλημα της αγοράς αυτή την περίοδο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και την κατεύθυνση που μπορεί να οδηγηθεί αυτή η διαμάχη. “Ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος σημαίνει πως οι διασυνοριακές συμφωνίες γίνονται πιο δύσκολες. Βλέπουμε ήδη σημάδια ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων, μειώνουν τις προοπτικές για μεγάλης κλίμακας εξαγορές και συγχωνεύσεις, κάτι που αυξάνεται όσο προχωράμε προς το τέλος του έτους”.

Οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έφθασαν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, σύμφωνα με την Dealogic , με περισσότερες από 17.500 συμφωνίες αξίας σχεδόν 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, μια έκθεση της Mergermarket τον Ιούλιο έδειξε σημαντική επιβράδυνση στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Υπήρξαν μόλις 2.834 διασυνοριακές διαπραγματεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με 3.346 πέρυσι.

Ο Cristerna δήλωσε ότι η κατάρρευση συμφωνιών όπως η προγραμματισμένη ανάληψη της Moneygram από την Alibaba ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είχε μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ στην αρχή του έτους, και η Broadcom που εγκατέλειψε συγχώνευση 144 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Qualcomm, η οποία εμποδίστηκε από τις ΗΠΑ επίσης για λόγους ασφάλειας, οδήγησαν μερικές εταιρικές επιτροπές να το σκέφτονται προτού προχωρήσουν, όχι τουλάχιστον μέχρι να δοθεί ένα τέλος στην διαμάχη ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ.

Η συμβουλή που δίνουμε σε όλους τους πελάτες μας είναι να προχωρήσουν και να κάνουνε ό,τι είναι σωστό για την εταιρεία. Όλοι γνωρίζουμε και είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικούς κινδύνους, αλλά οι εταιρείες δεν μπορούν να θέσουν την εταιρική τους ατζέντα σε αναμονή λόγω του τι μπορεί να συμβεί, τους παροτρύνουμε να είναι προσεκτικοί και υπεύθυνοι, αλλά να μην είναι συγκλονισμένοι από τις γεωπολιτικές προκλήσεις”.

Η JP Morgan είχε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό έτος μέχρι στιγμής σε ότι αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις, έχοντας καταγράψει συνολικά 1,2 δισ. δολάρια έσοδα από αντίστοιχες δραστηριότητες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθιστώντας την την πρώτη σε έσοδα τράπεζα παγκοσμίως από εξαγορές και συγχωνεύσεις

 

Πηγή: emea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ