today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Οι φόροι αύξησαν το πρωτογενές πλεόνασμα

Με υπέρβαση στόχων σε σειρά φόρων επετεύχθη το πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 3,16 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκε το πρώτο οκτάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Η μεγαλύτερη υπεραπόδοση στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφηκε στις εισπράξεις από άμεσους και έμμεσους φόρους προηγούμενων ετών, οι οποίες αθροιστικά ξεπέρασαν τον στόχο κατά 270 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλες υπερβάσεις παρατηρήθηκαν επίσης στις εισροές από ΦΠΑ, οι οποίες ξεπέρασαν τον στόχο του οκταμήνου κατά 194 εκατομμύρια ευρώ. Η υπεραπόδοση στους φόρους στην περιουσία ανήλθε στα 46 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, σημαντική υστέρηση ύψους 376 εκατομμυρίων καταγράφηκε στο φόρο εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων, γεγονός που το υπουργείο απέδωσε πρωτίστως στην παράταση που δόθηκε στις επιχειρήσεις για την υποβολή των δηλώσεών τους.

Σημειώνεται ότι κάτω του στόχου, κατά 9,1%, ήταν τα ήδη πενιχρά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου ανήλθε στα 3,157 δισεκ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 917 εκατομμύρια.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ