today-is-a-good-day
13 C
Athens

Washington Post: Η εμπλοκή της Μόσχας στη συμφωνία των Πρεσπών

Άρθρο γνώμης στην Washington Post στο οποίο επισημαίνεται ότι η Μόσχα θεωρεί πως οποιοδήποτε όφελος από τη δημοκρατία στην Ευρώπη αποτελεί θανάσιμη απειλή – ακόμη και στην πΓΔΜ, μια χώρα μικρότερη από το Maryland.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από εκτενή αναφορά στις επισκέψεις στην πΓΔΜ  ανώτατων δυτικών αξιωματούχων και τις παραινέσεις  προς τους σκοπιανούς σε σχέση με το επικείμενο δημοψήφισμα για την ονομασία, υπογραμμίζεται ότι η εν λόγω ψηφοφορία έχει πυροδοτήσει μια άλλη γεωπολιτική μάχη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, με την τελευταία να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και κατά συνέπεια να εμποδίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η διαφορά στην τακτική: ενώ οι δημοκρατίες συσπειρώνουν τους σκοπιανούς με εμφανίσεις και ομιλίες από τον κ. Mattis και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, η Ρωσία διεξάγει μια κεκαλυμμένη προπαγανδιστική εκστρατεία, κατακλύζει τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με ψεύτικα νέα και επιδοτεί τοπικούς εξτρεμιστές για τη διοργάνωση διαμαρτυριών: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι [οι Ρώσοι] έχουν μεταφέρει χρήματα και διενεργούν επίσης ευρύτερες εκστρατείες επιρροής” δήλωσε ο κ. Mattis. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για μια επιχείρηση της Μόσχας,  η οποία μοιάζει με αυτή που διεξήγαγε στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες δημοκρατίες πριν από τις πρόσφατες εκλογές. Ένα κύριο χαρακτηριστικό είναι οι ψεύτικοι λογαριασμοί των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που διαδίδουν δηλητηριώδεις και κατάφωρα ψευδείς πληροφορίες.

Οι New York Times επικαλέστηκαν δυτικούς διπλωμάτες, επισημαίνοντας ότι δεκάδες νέες σελίδες εμφανίζονταν καθημερινά στο Facebook, προτρέποντας σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος. Μερικοί παρακινούν τους ανθρώπους να κάψουν τα ψηφοδέλτια τους. Διαδίδουν ψέματα σχετικά με επιθέσεις της αστυνομίας σε βάρος διαφωνούντων για το ζήτημα αλλαγής ονομασίας.  Ακτιβιστής δήλωσε στους Times ότι μια φωτογραφία μιας διάσημης τραγουδίστριας που δέχθηκε επίθεση σε ένα εγχώριο επεισόδιο κυκλοφόρησε με τον ισχυρισμό ότι είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας.

Η αποφασιστικότητα του καθεστώτος του Vladimir Putin να υπονομεύσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ ακόμη και σε βάρος των φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα, αποτελεί δίδαγμα. Η πΓΔΜ δεν συνορεύει με τη Ρωσία, αλλά περιβάλλεται από τρεις πλευρές από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν αποτελεί αδιαμφισβήτητη  απειλή για τη Ρωσία, αλλά η είσοδός της στη διατλαντική συμμαχία και την ευρωπαϊκή κοινότητα θα συμβάλει στη σταθεροποίηση μιας ιστορικά ασταθούς γωνιάς της Ευρώπης. Η εκστρατεία υπονόμευσης της Μόσχας αποτελεί μια άλλη υπενθύμιση ότι ο κ. Putin βλέπει τις σχέσεις με τη Δύση με απόλυτα μηδενικούς όρους: κάθε κέρδος από τις δημοκρατίες, όσο μικρό και αν είναι, θεωρείται θανάσιμη απειλή. Το δημοσίευμα, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, καταλήγει με την επισήμανση ότι: επί του παρόντος, φαίνεται ότι οι ανοιχτές εκκλήσεις της Δύσης θα υπερκεράσουν τα ρωσικά τεχνάσματα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρόταση για το δημοψήφισμα θα περάσει, δίνοντας στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ τη βάση για να εγκρίνει την αναγκαία συνταγματική αλλαγή. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την έκβαση, το μήνυμα από την πΓΔΜ είναι σαφές: ο κ. Putin παραμένει πρόθυμος για την υπονόμευση της Δύσης και των θεσμών της όποτε και όπου μπορεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ