today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η Νέα Δημοκρατία και η μεσαία τάξη

Η τόνωση της οικονομίας ξεκινά από την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης της μεσαίας τάξης. Αν μια πολιτική  έχει στραμμένα τα μάτια, το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές της στην ανώτατη ή στην κατώτατη πλευρά -από πλευράς οικονομικών δυνατοτήτων- της κοινωνικής πυραμίδας, τότε δεν πρόκειται να μείνει τίποτε όρθιο στη χώρα.

*Της Ζωής Ράπτη, Δικηγόρου , LL.m*

Οι ανισότητες θα αυξηθούν, οι φτωχοί και οι εξαθλιωμένοι θα πληθύνουν, οι πλούσιοι θα λιγοστέψουν, οι πολύ πλούσιοι θα γίνουν εξωφρενικά πλούσιοι, ενώ η μεσαία τάξη θα  διαλύεται, θα εξαϋλώνεται.

Είναι εξακριβωμένο: η πολιτική που ευνοεί τους οικονομικά πανίσχυρους αποτυγχάνει αλλά και η επιδοματική πολιτική που ανακουφίζει ,μόνο προσωρινά, τους ανήμπορους είναι ατελέσφορη. Τα παραπάνω δεν είναι ένα σχέδιο επί χάρτου, μια ιδεοληψία, μια από τις πολλές πολιτικο-οικονομικές θεωρίες που κυκλοφορούν αλλά τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί στο «εργαστήριο» της Ιστορίας του ανθρωπίνου γένους. Η μεσαία τάξη δεν αποκαλείται τυχαία «ραχοκοκκαλιά» της κοινωνίας.

Η μεσαία τάξη έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου ιδεολογική και οικονομική επίθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , όπως ακριβώς έχει παραδεχτεί δημόσια ο και ο  αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ Χουλιαράκης , ο οποίος υπογράμμισε ανερυθρίαστα ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης. Αυτήν ακριβώς τη μεσαία τάξη  σκοπεύει να υπερασπιστεί η Νέα Δημοκρατία ώστε να συμπαρασύρει στην άνοδό της τους οικονομικά πιο αδύναμους, αφού αυτή είναι ο «κοινωνικός ανελκυστήρας» που ωθεί το σύνολο προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Ο πρόεδρος  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σχετικά στην ομιλία του στη ΔΕΘ: «Όπου πηγαίνω διαπιστώνω ότι ο «κοινωνικός ανελκυστήρας» που ανέβασε στο παρελθόν πολλούς από τη φτώχεια στην ευημερία, σήμερα έχει βραχυκυκλώσει. Κρατάει χαμηλά τους φτωχούς και κατεβάζει πιο κάτω τη μεσαία τάξη. […] Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο».

Αφού ανέλυσε διεξοδικά το οικονομικό σκεπτικό της παράταξης ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη». Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας  είναι κοστολογημένο μέχρι σεντ και δεν αποτελεί βαρουφάκειου τύπου γονατογράφημα , όπως αυτά που παρουσιάζει από καιρού εις καιρόν ο κ. Τσίπρας στις ομιλίες του.

Η Νέα Δημοκρατία  δεν παλεύει για τις κομματικές ευκαιρίες της… στιγμής. Όπως είπε ο αρχηγός του κόμματος προσπαθούμε να προσφέρουμε σε μια Ελλάδα «που δεν περιμένει μόνο να της δώσουμε μια ανάσα αλλά να της ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον».

 

Η Ζωή Ράπτη είναι Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας- Κόμματος στη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ