today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Δύο μέτρα, δυο σταθμά κι ένας ανεμιστήρας…

Ο ανεμιστήρας που ξηλώθηκε και τραυμάτισε δύο παιδιά στο 5ο δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και το πρόβλημα στατικής επάρκειας που έχει το μισό κτιριακό συγκρότημα, αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος που σχετίζεται με τη διαφορετική στάση της κεντρικής κυβέρνησης απέναντι σε ίδια προβλήματα. Άλλη στάση στην Αθήνα και άλλη στη Θεσσαλονίκη (και γενικότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα).

Του Βαγγέλη Μωυσή

Όχι, δεν αναφέρομαι στην κλασσική γκρίνια, της «ριγμένης» Θεσσαλονίκης απέναντι στην Αθήνα.

Αναφέρομαι σε ένα πραγματικό πρόβλημα, που δίνει αφορμές για αναζωπυρώσεις της κλασσικής γκρίνιας.

Προφανώς και δεν φταίει το «αθηνοκεντρικό κράτος» για το γεγονός ότι το έργο κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, έχει υποστεί αλλεπάλληλες καθυστερήσεις τα τελευταία χρόνια από προσφυγές και εμπόδια που έχει βάλει ο ίδιος ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην απρόσκοπτη εξέλιξή του.

Φταίει όμως ο «αθηνοκεντρισμός» της κεντρικής εξουσίας –εν προκειμένω της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-  για το γεγονός ότι στην Αθήνα δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε ένα σημαντικό πρόγραμμα αναβάθμισης της σχολικής στέγης με αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και καιρό αναζητά την εφαρμογή του ιδίου μοντέλου ΣΔΙΤ για τη σχολική στέγη, δεν δίνεται το «πράσινο φως». Ούτε η συνεργασία που είχε προαναγγελθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχώρησε φυσικά…

Φταίει και ο «αθηνοκεντρισμός» του πολιτικού συστήματος, για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως η Θεσσαλονίκη «σηκώνει» πειράματα ιδεολογικής γυμναστικής με την κρατικοποίηση της αστικής συγκοινωνίας, ενώ στην Αθήνα, ο ΟΑΣΑ βρίσκεται σε αντίθετη τροχιά και λογική…

Φταίει και η «αθηνοκεντρική» νοοτροπία για το γεγονός, ότι τα θέματα της οδηγίας SEVEZO, στο βαθμό που δημιουργούσαν παράλογα προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα (υφιστάμενη και μελλοντική) διευθετήθηκαν πολύ εύκολα για χάρη του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού της Αττικής σε κεντρικό επίπεδο, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου Περιφέρεια, ΟΤΑ και επιχειρηματίες, αφέθηκαν… να τα βολέψουν εκ των ενόντων.

«Αθηνοκεντρισμός» δεν είναι να γίνονται 10 έργα στην Αθήνα ενώ στη Θεσσαλονίκη ή σε κάποια άλλη πόλη γίνεται ένα… Όταν στην πρωτεύουσα είναι συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της χώρα, το λες και λογικό. Το πρόβλημα έγκειται στη στρεβλή λογική που στερεί από τις τοπικές αρχές και κοινωνίες τη δυνατότητα να έχουν την ίδια θεσμική διευκόλυνση και αντιμετώπιση, που απολαμβάνουν άλλοι φορείς –αυτοδιοικητικοί ή μη- στην Αθήνα.

Η Θεσσαλονίκη –το λένε πολλοί εδώ και καιρό- οφείλει να ξεπεράσει την γκρίνια περί διακρίσεων βορρά και νότου, φροντίζοντας να ενεργοποιηθεί για την επίτευξη στόχων με δικά της μέσα. Ωστόσο, η κεντρική εξουσία, οφείλει θεσμικά και υπηρεσιακά να απελευθερώσει τη δυνατότητά της να το πράξει, παρέχοντας (αναλογικά) πάντα τις ίδιες ευκαιρίες, με τους ίδιους κανόνες. Κάτι, που σήμερα δεν συμβαίνει.

Και ιδιαίτερα στο θέμα της σχολικής στέγης, που αφορά άμεσα στην ασφάλεια και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών μας, αυτή η θεσμική ισονομία θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και όχι ζητούμενη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ