today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay;

Το eBay είναι ίσως το γνωστό marketplace – αγορά online στον κόσμο και έχει τη δεύτερη θέση του λιανεμπορίου στις Η.Π.Α. με 175 εκατ. χρήστες παγκοσμίως και 350 χιλ. χρήστες στην Ελλάδα.

Η eBay Inc.διαθέτει μία σειρά από πλατφόρμες όπως το Marketplace, το StubHuband & το Classifieds, συνδέοντας 175 εκατομμύρια ενεργούς αγοραστές σε όλο τον κόσμο.
Έχει 2,6 δισ. δολ. Έσοδα, 23,6 δισ. δολ. τζίρο,τα οποία προέρχονται κατά 60% από διεθνείς συναλλαγές, ενώ η εταιρεία απασχολεί περίπου 14.100 άτομα παγκοσμίως.
Περίπου οι μισές συναλλαγές γίνονται από φορητές συσκευές, περίπου, 12,9 δισ. δολ., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιήθηκαν 414 εκατομμύρια downloads των εφαρμογών που διαθέτει η εταιρεία.

eBay και Ελλάδα

Οι αγορές online στην Ελλάδα αυξάνονται και μάλιστα σημαντικά τα τελευταία έτη. Γύρω στα 3,5 εκατομμύρια άτομα, (από το σύνολο των 6,5 εκατ. που έχουν πρόσβαση στο Internet στη χώρα μας), αγοράζουν προϊόντα / υπηρεσίες στο διαδίκτυο με τη συνολική αξία να διαμορφώνεται στα 4,5 – 5 δις., ενώ το 31% των Ελλήνων καταναλωτών το 2017 πραγματοποίησε μία από τις δύο αγορές του μέσω διαδικτύου.

Στην πλατφόρμα του eBay, τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 570.000 νέες καταχωρήσεις αγγελιών, ενώ εμπιστεύθηκαν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για τις αγορές τους πάνω από 350.000 ενεργοί χρήστες και πάνω από 12.000 ενεργοί χρήστες για τις πωλήσεις τους.

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Μερικές από τις top κατηγορίες αγορών των Ελλήνων χρηστών του eBay, από τις 31 Δεκεμβρίου 2017 έως και την 1η Αυγούστου, ήταν:

Μουσικά CDs, Records, Κασέτες: 1 αντικείμενο αγοράζεται κάθε 15 περίπου λεπτά
Γραμματόσημα: 1 αντικείμενο αγοράζεται κάθε 16 περίπου λεπτά
Ηλεκτρονικά Gadgets: 1 αντικείμενο αγοράζεται κάθε μισή ώρα περίπου
Σπίτι και κήπος:
κάθε 50 περίπου λεπτά αγοράζεται 1 αντικείμενο από την υποκατηγορία αλυσοπρίονα,
κάθε 50 περίπου λεπτά αγοράζεται 1 αντικείμενο από την υποκατηγορία χαλκομανίες και αυτοκόλλητα,
κάθε 1 ώρα περίπου αγοράζεται 1 αντικείμενο από την υποκατηγορία συσκευασίες αποθήκευσης τροφίμων.

Ο ανταγωνισμός στις μικρές αγγελίες

Παρά τη δεσπόζουσα θέση του στις αγορές online η συγκεκριμένη βιομηχανία παρουσιάζει έντονο ανταγωνισμό αλλά και μια τεράστια πίτα, η οποία μάλιστα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Στην Αμερική ο μεγάλος ανταγωνιστής είναι φυσικά η Amazon, η οποία έχει τεράστια μερίδια στις αγορές onlineκαι γενικά.
Το Facebook έχει μπει και θα συνεχίσει να επενδύει στις μικρές αγγελίες και το δικό του marketplace, το οποίο λειτουργεί πλέον και στην Ελλάδα.
Άλλοι μεγάλοι παίκτες στον χώρο είναι οι NaspersAxel Springer και Graiglist.

Στη χώρα μας έχουμε αρκετά sites στον χώρο, τόσο από γνωστά ονόματα όπως η Χρυσή Ευκαιρία αλλά και νεώτερα όπως το pouliseto.gr και το vendora.gr αλλά και μεγάλα sites ειδικευμένα στα αυτοκίνητα ή τα ακίνητα.
Το ίδιο ισχύει και σε όλες σχεδόν τις χώρες όπου υπάρχουν τοπικά «eBay» τα οποία είτε ανταγωνίζεται είτε εξαγοράζει κατά περιόδους το eBay.
Και αφήνουμε έξω την Κίνα, όπου το αντίστοιχο AliExpress μαζί με τους μεγάλους retailers πραγματοποιεί τεράστιους τζίρους εντός και ειδικά εκτός συνόρων.

Πηγή: emea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ