today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Πολιτική Ένταση στη Σόφια για την εκχώρηση της “μακεδονικής” ταυτότητας στα Σκόπια

Συνεχίζεται στη Βουλγαρία η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ πολιτικών, στον απόηχο των δηλώσεων Ζάεφ ότι η εξέγερση του Ιλίντεν ήταν «μακεδονική» για την οποία, στη συνέχεια, δήλωσε ότι ήταν λάθος.

Η επικεφαλής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κορνέλια Νίνοβα, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και τον πρόεδρο της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν ζητώντας τους να ασκήσουν κριτική στις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του VMRO, Άνγκελ Τζαμπάζκι ότι «Όλοι στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αξίζουν εκτέλεση δια πυροβολισμού για τη δημιουργία του «μακεδονικού» έθνους»».

Ο ίδιος ο Τζαμπάσκι, σε  παρουσία στην πρωινή εκπομπή του τ/σ Bulgaria ON AIR , ανέφερε ότι αφού το ΒΣΚ θεωρείται διάδοχος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και αυτό το τελευταίο συμμετείχε στη δημιουργία του «μακεδονικού έθνους», η ηγεσία του ΒΣΚ οφείλει μόνο συγγνώμη από τη βουλγαρική κοινωνία για το θέμα. Ο Τζαμπάσκι ήταν κατηγορηματικός ότι δεν ζήτησε την εκτέλεση κανενός από την σημερινή ηγεσία της αριστεράς, και ότι τα λόγια του αφορούσαν τους ηγέτες του ΒΚΚ που έχουν διαπράξει εθνική προδοσία, σύμφωνα με τα λόγια του.

«Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός όταν πρώην πληροφοριοδότες, πρώην μέλη της νομενκλατούρας και οι άνθρωποι που επί χρόνια ήταν μέλη του μηχανισμού του Κομμουνιστικού Κόμματος, μιλάνε για τη «Μακεδονία». Απλά πρέπει να σιωπήσουν και να ζητήσουν συγγνώμη. Θα πρέπει να ντρέπονται», σημείωσε ο Τζαμπάσκι.

Ο ευρωβουλευτής θεωρεί επίσης, ότι ο λόγος για τη δραστηριότητα του ΒΣΚ γύρω από το θέμα «Μακεδονία» βρίσκεται στην προσπάθειά του να αποσπάσει την προσοχή από το ίδιο το κόμμα και το σκάνδαλο γύρω από τη σύλληψη του αναπληρωτή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μπουργκάς, Μπέντσο Μπέντσεφ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την ομάδα των σοσιαλιστών στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μετά τη σύλληψή του μαζί με τον Μίτιο τα Μάτια στην Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής υπενθύμισε επίση, ότι στη δεκαετία του ’60 το ΒΚΚ επιχείρησε να δώσει «πολιτιστική αυτονομία στη «Μακεδονία» του Πίριν, σε μια προσπάθεια να την αποσπάσει προκειμένου να την προσαρτήσει στην πΓΔΜ που ανήκε στη Γιουγκοσλαβία.

«Ο Ζάεφ είναι σαν κάθε τυπικό Βούλγαρο πολιτικό – λέει στον καθένα ό,τι θέλει να ακούσει ο συνομιλητής του – στη Βουλγαρία λέει ό,τι θέλουν να ακούσουν οι Βούλγαροι, στα Σκόπια λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν οι συμπολίτες του και στην Ελλάδα ό,τι θέλουν να ακούσουν οι Έλληνες. Ο Ζάεφ πιέζεται από τις καταστάσεις και ιδιαίτερα από το επικείμενο δημοψήφισμα. Η αντιπολίτευση κατά του είναι τεράστια – από εκείνους που είναι κατά της Βουλγαρίας, από φιλοσέρβους και υποστηρικτές άλλων χωρών. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν δρουν προς όφελος των βουλγαρικών συμφερόντων, αλλά εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, της Σερβίας και άλλων χωρών» είπε ακόμα ο Τζαμπάσκι.

Ο ίδιος εκλαμβάνει ως «γεωγραφικό προσδιορισμό» τις δηλώσεις του Ζάεφ περί του «μακεδονικού» χαρακτήρα της εξέγερσης του Ιλίντεν, διευκρινίζοντας ότι η σωστή ονομασία της εξέγερσης είναι του Ιλίντεν, της Μεταμόρφωσης και της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού (σ.σ. στα βουλγαρικά Κραστόβντεν, 14 Σεπτεμβρίου), επειδή η εξέγερση ξέσπασε τότε στην περιοχή της βουλγαρικής πόλης Ραζλόγκ.

«Η Βουλγαρία έχει συμφέρον από την ένταξη της «Μακεδονίας», η Βουλγαρία έχει συμφέρον να μην υπάρχουν σύνορα μεταξύ της Αχρίδας και της Μαύρης θάλασσας. Τα άλλα συμφέροντα είναι της Σερβίας και άλλων χωρών εκτός της ΕΕ και των Βαλκανίων. Παρεμπιπτόντως, η Βουλγαρία δεν έχει πολλούς φίλους στην περιοχή – ούτε η Ελλάδα, ούτε η Σερβία, ούτε η Τουρκία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τις καλές προθέσεις του Ζόραν Ζάεφ.

(Πηγή: τ/σ Bulgaria ON AIR, ε/φ 24 ώρες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ