today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

( Ξανα) Βλέποντας τα «Φτηνά Τσιγάρα» του Ρένου

«Θα ‘θελα τόσο πολύ να σε εντυπωσιάσω.
Η μοναδική μας νύχτα ήταν ξαφνική και σύντομη, σαν μια μπόρα.
Ούτε που πρόλαβα να αρχίσω.
Ούτε που πρόλαβα να σου πω την μοναδική μου ιδιότητα. Είμαι συλλέκτης.
Μαζεύω το πιο σκληρό και άγριο πράγμα του κόσμου. Στιγμές…».

Ετσι ξεκινά η ταινία «Φτηνά Τσιγάρα», με τη φωνή του δημιουργού και πρωταγωνιστή της, Ρένου Χαραλαμπίδη, να μας εισάγει, από θέση αφηγητή, στην όμορφη και νοσταλγική ιστορία του, αυτής του έρωτα δύο νέων ανθρώπων στην αυγουστιάτικη Αθήνα των late ’90s. Μια Αθήνα τόσο άδεια, όπως ίσως δεν πρόκειται να την ξαναδούμε ποτέ πια.

 

 

Οι δύο νέοι, ο μποέμ Ρένος και η ερωτεύσιμη Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, περνούν τη νύχτα μαζί, περπατώντας στους άδειους δρόμους της, εξερευνώντας ο ένας τον άλλον αλλά και της πόλης τις διαδρομές. 

Σού προκαλεί ένα περίεργο-αλλόκοτα νοσταλγικό αίσθημα να βλέπεις μια ταινία 19 χρόνια μετά το ντεμπούτο της στις αίθουσες. Και μάλιστα σε μια κοινωνικο-οικονομική συγκυρία, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. το παρελθόν σε αντίστιξη με το παρόν, σε ένα
“moody film”. Νέοι που φλερτάρουν σε μια ακόμη αμέριμνη Ελλάδα, χωρίς ΔΝΤ, χωρίς capital controls, χωρίς αντικαταθλιπτικά..Μια ξένοιαστη, χαλαρή σαν γυναίκα που κάνει ηλιοθεραπεία, χώρα.

 

 

Η ταινία, πέρα από έναν ρομαντισμό ο οποίος ποτέ δεν αποκτά διαστάσεις μελό, διακρίνεται και από άφθονο χιούμορ. Εκτός των δύο πρωταγωνιστών, στη δημιουργία της όλης ατμόσφαιρας συμβάλλουν πολλοί καλοί ηθοποιοί, όπως ο Παναγιωτίδης, ο -μακαρίτης- Τσάκωνας, ο Βακούσης, ο Σπυριδάκης, ο Ιατρόπουλος, η Πεφάνη. 

Η προβολή γίνεται στο Χυτήριο, στον Κεραμεικό. Στην αρχή ο Ρένος παίρνει το μικρόφωνο και λέει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για το πώς γυρίστηκε η ταινία. Στο διάλειμμα, ξαναπαίρνει το μικρόφωνο, επισημαίνει και -ταυτόχρονα- προτρέπει:

«Βλέπω παρέες αγοριών, παρέες κοριτσιών, παρέες αγοριών, παρέες κοριτσιών. Σας παρακαλώ, για χάρη μου, στο τέλος της ταινίας, τα αγόρια να προσεγγίσουν τα κορίτσια και να φλερτάρουν μαζί τους, πίνοντας ένα ποτό».

 

 

Το κοινό είναι mixed. Νέα παιδιά, συνομήλικοι των πρωταγωνιστών τότε, μεγαλύτερα..παιδιά, συνομήλικοι των πρωταγωνιστών τώρα. Αλλωστε και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές -μοιραία- έχουν κάπως αλλάξει. Η Αννα Μαρία, με κοντό μαλλί, σύζυγος και μητέρα, ο Ρένος με μύστακα χονδρό. Ο αδάμαστος χρόνος, αδιάφορος – για όλους μας- απλώς κυλά…

Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα τα “Φτηνά Τσιγάρα”; Ας πούμε, συνεχίζουν οι άνδρες να κυνηγούν τις γυναίκες με την στοχοπροσήλωση του πρωταγωνιστή της ταινίας; Θα είναι ποτέ ξανά εντελώς άδεια -κάποιο καλοκαιρινό βράδυ- η Πανεπιστημίου; Η αθωότητα και ο ρομαντισμός, βασικά στοιχεία του φιλμ, υφίστανται ακόμη και σήμερα, την εποχή των σκληρών οικονομικών συνθηκών, ή έχουν χαθεί οριστικά;

 

 

Φεύγω από το Χυτήριο με τη σκέψη ότι η νοσταλγία είναι καλή, αρκεί να μην -ολοκληρωτικά- σε αιχμαλωτίζει…

INFO: Η ταινία “Φτηνά Τσιγάρα” θα συνεχίσει να προβάλλεται και τις επόμενες ημέρες στο Χυτήριο, με είσοδο ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε τα: 210 3412313 & 6951787821.

ΠΗΓΗ: POPLIKE.GR

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ