today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Έρευνα ζητά ο Σπίρτζης για τυχόν κατάσχεση βοηθημάτων για πυρόπληκτους

Έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες ότι τράπεζες έχουν κατάσχει βοηθήματα για τους πυρόπληκτους ζήτησε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Σε αναφορά που έστειλε στην εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου ο κ. Σπίρτζης επισημαίνει ότι βάσει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων είναι «αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων».

Στην αναφορά ο κ. Σπίρτζης σημειώνει πως έχουν «παρατηρηθεί» δεσμεύσεις ποσών από τραπεζικά ιδρύματα λόγω παλαιότερων οφειλών των πυρόπληκτων.

Δεν διευκρινίζει πόσα περιστατικά έχουν καταγγελθεί, αν και σημειώνει πως τελικά τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν υπέρ των δικαιούχων.

Το βασικό βοήθημα προβλέπει καταβολή 5.000 ευρώ για κάθε πυρόπληκτο νοικοκυριό, που αυξάνεται σε 6.000 ευρώ για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων, καταβολή δύο συντάξεων στους συνταξιούχους και επιδόματα ανεργίας για όσους έμειναν χωρίς δουλειά λόγω των καταστροφών.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ