today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Υπάρχουν (δυστυχώς) ειδήσεις τον Αύγουστο

Η φράση –κλισέ που έχει μείνει στην ιστορία των ΜΜΕ είναι αυτή του Ουμπέρτο Έκο, παρμένη από ένα από τα πρώτα του βιβλία. «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις».

Tου Νίκου Σίμου

Ο συγγραφέας ήθελε με τον τίτλο αυτό να αποτυπώσει την χαλαρότητα της περιόδου κατά μάλλον υπερβολικό τρόπο, ειδικώς για χώρες όπως η Ιταλία και, κυρίως η Ελλάδα, που δεν παύουν ποτέ να εκπλήσσουν τους κατοίκους τους.

Ειδήσεις υπάρχουν πολλές στη χώρα μας ακόμη και τον Αύγουστο, καθώς είτε θα μας καίνε κάθε καλοκαίρι –οπότε το ενδιαφέρον της είδησης είναι μεγάλο, για όλους και όχι μόνο γι΄αυτούς που κινδυνεύουν να καούν μαζί με τις περιουσίες τους. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί οι πυρκαγιές να μπήκαν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, όμως οι απόηχοι από τις κυβερνητικές γκάφες και τα ευρήματα των ερευνών που ταυτοποιούν τους υπεύθυνους θα καλύψουν όλον τον Αύγουστο. Ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο.

Βεβαίως είδηση εκτός από ενέργειες ή γεγονότα μπορεί να συνιστά και μία κυβερνητική παρόλα ή συμπεριφορά άξιας κριτικής και που απο μόνη της συνιστά αφορμή για σχολιασμό διότι κάπου παραπέμπει. Στη σοβαρότητα αυτών που έχουν το πηδάλιο της χώρας, σε κρίσιμη μάλιστα στιγμή.

Λ.χ. παρόλες όπως αυτή του οικολόγου υπουργού ότι ανάληψη ευθύνης δεν σημαίνει και ότι φταις(!) ή ενός άλλου συριζαίου  ότι οι πυρκαγιές μπήκαν από …υπερόπλα (προφανώς εξωγήϊνων) δείχνουν αφ’ ενός την κατάπτωση του πολιτικού συστήματος που κυβερνάει την χώρα. Αφ’ ετέρου τον βαθμό επικινδυνότητας όσων διαχειρίζονται τις τύχες μας

Άλλωστε όσο και αν οι σοβαροί πλειοψηφούσαν στην ελληνική κοινωνία, αρκούσε πάντοτε η μειοψηφία της φαιδρότητας για να βάλει το στίγμα της στην χώρα μας.

Ασφαλώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι άλλο πρόκειται να συμβεί μέχρι το τέλος του μηνός, ώστε να διαψευσθεί για μία ακόμη φορά ο Έκο. Το ενδεχόμενο αυτό το αντιμετωπίζουμε με τρόμο έχοντας την εμπειρία της διαχείρισης που κάνει η για πρώτη φορά Αριστερά. Όμως στην Αυλή των Θαυμάτων, που συνιστά μία ολόκληρη Ελλάδα, με οργανοπαίκτη μία εξ ίσου θαυματουργή κυβέρνηση πολλά μπορεί να συμβούν, καθώς «μεταξύ κύλικος και χειλέων πολλά πέλει». Όπως πχ. να εμφανιστεί και πάλι –‘όπως στο παρελθόν- κάποια «κρυφή δημοσκόπηση» που θα βγάζει μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ και πιο ικανό για πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και που θα εμφανίζει πολίτες να συγχαίρουν την κυβέρνηση για την στάση της στο Μάτι. Τι οπαδοί του Λένιν άλλωστε θα ήσαν; Αυτό και αν θα είναι είδηση. Βεβαίως τέτοιου είδους ειδήσεις-ανέκδοτα. Κατά την  απεγμ]νω σμένη επικοινωνιακή προσπάθεια του Μαξίμου είναι προτιμότερα –και όχι μόνο τον Αύγουστο-  από αυτά που βιώσαμε ως χώρα τον περασμένο μήνα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ