today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μετά το τριήμερο πένθος, το  θράσος των κυβερνώντων

Και ήρθε  το κακό , ξαφνικό κι  αναπάντεχο όπως όλα τα κακά  που έρχονται απροσκάλεστα  και κήρυξαν οι κυβερνώντες τριήμερο πένθος . Και σωπάσαμε όλοι γιατί και τι να πεις όταν γίνεται δίπλα σου τέτοια συμφορά  . Σωπαίνεις και σέβεσαι τον πόνο του άλλου που θα μπορούσε να ήταν και δικός σου πόνος υπό άλλες συνθήκες.  Και συγκλονιστήκαμε  με το χάροντα  που είχε δύο πρόσωπα σαν τον Ιανό,   από τη μια της  φωτιάς  κι από την άλλη της  θάλασσας, σαν να συνωμότησαν τα δυο στοιχειά να ορφανέψουν τον τόπο με το έτσι θέλω.

Της Μαρίας Ε.Δημητρίου

Και βάλθηκε να βοηθήσει ο καθένας όπως μπορεί, με όποιο τρόπο μπορεί ακόμα και με μια προσευχή που  για όσους πιστεύουν, είναι πηγή δύναμης, γιατί ο Θεός είναι αγάπη και όχι  στυγνός  εκδικητής όπως πήγαν να τον παρουσιάσουν κάποιοι εκπρόσωποι του.   Αντί με  λόγια αγάπης και συμπόνοιας να ντύσουν  την λύπη τους, να δείξουν έστω για το τυπικό, πόσο  τους άγγιξε κι αυτούς ο πόνος του άλλου , να φορέσουν για λίγο τα παπούτσια εκείνων που έτρεχαν μέσα στη φωτιά , να καθαρίσουν τις  πληγές  αυτών που έμειναν πίσω και  υπομένουν  το χαμό , να πουν ένα λόγο παραμυθίας, το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν ήταν να βρουν  την ευκαιρία  να κηρύξουν το Θεό όπως τον καταλαβαίνουν  και όπως τον έχουν στην ψυχή τους .

Μα και οι ασκούντες την εξουσία την ώρα που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί όλοι οι νεκροί, που οι στάχτες δεν πήραν τη μορφή   που  τους  ανήκει, που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ψάχνουν το συγγενή, το φίλο, το δικό τους, και  ίσως κάποιους να μην τους βρουν και ποτέ … γιατί  τέτοια ήταν η λύσσα της φωτιάς που εξαΰλωσε  τα πάντα  στο πέρασμα της, (σε μια περίπτωση οι διασώστες κατάλαβαν ότι υπήρχε άνθρωπος μόνο από την οδοντοστοιχία που βρήκαν στα αποκαίδια,)  ναι πριν ακόμα τελειώσει το τριήμερο πένθος, αυτοί οι ίδιοι που το κήρυξαν αντί να σωπάσουν, ή να αναλάβουν την ευθύνη της ανεπάρκειας τους,  έστησαν πανηγυρικούς, ξορκίζοντας το κακό μακριά από αυτούς , “ Εμείς τα κάναμε όλα καλά ” είπε ο ένας, “τα ίδια θα ξανάκανα” είπε ο άλλος , “ προσπαθώ να βρω ένα λάθος και δε βρίσκω” συμπλήρωσε ο τρίτος και ο τέταρτος πιο θρασύς από τους άλλους σήκωσε το δάκτυλο και έδειξε τα θύματα  “ εσείς φταίτε ελπίζω τώρα να μάθατε”.

Και έδωσαν ο ένας στον άλλο συγχαρήτηρια για την ωραία παράσταση και γιατί ήταν σίγουροι ότι τα κορόιδα, για μια ακόμα φορά πίστεψαν το παραμύθι τους .

Και ο μεν πρωθυπουργός δεν τόλμησε να βρεθεί στα μέρη που έκαψε η φωτιά  ως όφειλε, να δει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής, να συναντήσει εκείνους που έζησαν αλλά δεν έχουν πια ζωή, ο υπουργός αμύνης  όμως  πήγε και περιόδευσε και έδωσε και συνεντεύξεις σε ξένα μέσα όπως το BCC και είπε ότι υπεύθυνοι για ότι συνέβη είναι οι κάτοικοι … πάλι καλά που δεν είπε οι νεκροί,  αλλά ήθελε να είναι διακριτικός  φαίνεται .

Και κεραυνοβόλησε τους ανθρώπους που ακόμα ψυχορραγούν, που το κορμί τους δεν έχει ακόμα συνέλθει από τον πανικό, αυτό που βίωσαν  και  μόνο καλά να πάθετε δεν τους είπε κατάμουτρα, αν και το υπενόησε με την όλη συμπεριφορά του .

Και για τη φωτιά μια κουβέντα δε βρήκε να πει, μια συγγνώμη, ένα κάναμε λάθος , αδρανήσαμε, κάτι, οτιδήποτε που θα έκανε την ψυχή αυτών των ανθρώπων να νιώσει  . Αντίθετα, χρησιμοποιώντας το δόγμα, η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα, κάλυψε  την ολιγωρία μιας  κυβέρνησης, ενός ολόκληρου κρατικού μηχανισμού που θα έπρεπε να είχε χειριστεί αλλιώς το συμβάν και έστησε στον τοίχο μια  περιοχή στην πιο ευαίσθητη της στιγμή .

Και δε λύγισε ούτε μια στιγμή ούτε από τα λόγια ούτε από τα δάκρυα αυτών των ανθρώπων. Πήγε ως εισαγγελέας και όχι ως άνθρωπος , ως κατήγορος και όχι ως απολογητής μιας εξουσίας που άφησε τον κόσμο να καεί, γιατί είπαμε η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα …

Όλα τα κάνανε καλά λοιπόν και φταίνει οι άλλοι και όσο πιο πολλοί είναι αυτοί οι άλλοι, πιστεύουν ότι τόσο εξαλείφεται  η δική τους υπαιτιότητα , γι αυτό συμπεριέλαβε και το Νάτο που  δεν άφησε λέει  το στρατό να λάβει μέρος στην επιχείρηση διάσωσης  έγκαιρα και καθαγιάστηκε από τις ευθύνες .

Και δεν καταλάβαινε ότι τα λόγια του και η επιθετική του συμπεριφορά  ήταν μέγα ατόπημα  και δε θα είχε και μετά το άλλοθι όπως έκανε παλιότερα να επικαλείται ότι κάποιος άλλος τα είπε  αντί γι αυτόν κατά την προσφιλή του τακτική στο τουίτερ , γιατί τα λόγια και η εικόνα του μπήκαν σε κάθε σπίτι, αποθηκεύτηκαν σε κάθε μνήμη …

Γι αυτό βγήκε εξ ανάγκης  ο πρωθυπουργός  μετά τη γενική κατακραυγή να αναλάβει την πολιτική ευθύνη μήπως σώσει κάτι από το γόητρο μιας ανεπαρκούς διακυβέρνησης τόσων χρόνων, αλλά μέχρι εκεί, μην τα θέλετε κι όλα.

Για παραίτηση ούτε λόγος , γαντζωμένοι καλά στην εξουσία που ξέρουν ότι δε θα ξαναδούν ούτε με κυάλια ούτε με τις πιο ευκρινείς διόπτρες, έτοιμοι να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο που μαζί τοςυ   ακόμα και τα λόγια χάνουν το νόημα τους, υπερβαίνουν τις έννοιες κάθε μέρα γίνονται και πιο εχθρικοί για τη χώρα από όλες τις απόψεις .

Η μόνη τους  έγνοια να διασωθούν ακόμα μια φορά,  ενώ τα θύματα παραμένουν ακόμα άταφα ενώ οι νεκροί παραμένουν αγκαλιασμένοι ακόμα σε ένα σώμα, ενώ οι αγνοούμενοι περιμένουν καρτερικά  για να τους ονομάσουν νεκρούς και να ανεβάσουν το νούμερο σε τρομακτικά ύψη…κι αυτός είναι ο μόνος φόβος τους η αντίδραση της κοινωνίας, γι αυτό αφήνουν τις μέρες να περνούν για να συνηθίσει ο κόσμος τη μυρουδιά του θανάτου ..

Ενώ θα μπορούσαν να ζητήσουν μια συγγνώμη, να παραδεκτούν ότι έκαναν λάθος , ότι υποτίμησαν το γεγονός  και δεν το χειρίστηκαν σωστά, ένα mea culpa σε όποια γλώσσα κι αν το έλεγαν, ο κόσμος θα το καταλάβαινε , αλλά ούτε αυτό.

Όλα τα έκαναν σωστά λοιπόν και μάλιστα θα εξετάσουν και ποια σπίτια δεν είχαν  άδεια  λέει  για να τιμωρήσουν τους ιδιοκτήτες, τόσο ψυχρά τόσο συναισθηματικά αποστεωμένοι … την ώρα που ο πρόεδρος  των  πυροσβεστών Δημήτρης Σταθόπουλος δηλώνει δημόσια  ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία ότι οι υπηρεσιακοί αξιωματικοί που ήταν παρόντες στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς είχαν εισηγηθεί εκκένωση της περιοχής αλλά δεν εισακούσθησαν, μια εντολή εκκένωσης που δόθηκε τελικά μόνο για το Λύρειο ίδρυμα και για τις παιδικές κατασκηνώσεις, οι υπόλοιποι ήταν παιδιά ενός κατώτερου Θεού…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ