today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Επιχείρηση Αστροπελέκι

H επιχείρηση ”Αστροπελέκι” ( Operation Thunderbolt) έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 3ης Ιουλίου προς 4ης του 1976 στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντα , χώρας που την εποχή εκείνη βρισκόταν υπό την διοίκηση ίσως του εμβληματικώτερου δικτάτορα της Αφρικανικής ηπείρου, ταυτισμένου με σκληρά, ανατριχιαστικά και φρικιαστικά εγκλήματα του Ίμπιν Αμίν Ντάντα. Η επιχείρηση αφορούσε την απελευθέρωση 103 ισραηλινών ομήρων και ιπτάμενου προσωπικού που είχαν πέσει θύμα αεροπειρατείας μια εβδομάδα πιο πριν σε πτήση της Air-France που διενεργούσε την πτήση Τελ-Αβιβ-Παρίσι με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα.

*Του Στέφανου Καβαλλιεράκη

Οι αεροπειρατές ( 2 παλαιστίνιοι και δυο γερμανοί) επιβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο

του Ελληνικού και διενήργησαν την αεροπειρατεία πάνω απο την Κόρινθο.

Οι αεροπειρατές οδήγησαν το αεροπλάνο στην φιλική σε αυτούς Ουγκάντα, ζητώντας την απελευθέρωση Παλαιστινίων εγκλεισμένων σε διάφορες φυλακές. 4 ισραηλινά C-130 με 100 κομάντος υπό την διοίκηση του συνταγματάρχη Τζόναθαν Νετανιάχου αδερφού του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ κατέφτασαν στο αεροδρόμιο του Έμπεντε.

Οι ισραηλινοί κομάντος, εκπαιδευμένοι σε ρεπλίκες του αεροδρομίου το οποίο είχε κατασκευαστεί από ισραηλινή εταιρεία, αποβίβασαν μια μαύρη μερσεντές όμοια με αυτή που είχε ο Νταντα ώστε να ξεγελάσουν τους στρατιώτες της Ουγκάντα.

Έφτασαν γρήγορα στο χώρο όπου κρατούνταν οι όμηροι και σκότωσαν τους επτά απαγωγείς που τους φύλαγαν, τρεις όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυρών. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι απαγωγείς δεν έστρεψαν τα όπλα τους στους ομήρους. Κατά τη διαφυγή, οι ισραηλινοί κομάντος συγκρούστηκαν με Ουγκαντέζους στρατιώτες σκοτώνοντας 45, οι ίδιοι είχαν μια απώλεια αυτή του διοικητή τους.Οι όμηροι επέστρεψαν στο Ισραήλ μέσω Κένυας. Μια όμηρος έμεινε πίσω και δολοφονήθηκε αργότερα απο ανθρώπους του Ντάντα.

 

Η επιχείρηση απελευθέρωσης διήρκεσε μισή ώρα και συνολικά η επιχείρηση 53 λεπτά. Ακόμη και σήμερα η επιχείρηση στο Εντεμπε θεωρείται ορόσημο στρατιωτικής επέμβασης και μαζικής απελευθέρωσης ομήρων ενώ σε μια φάση ριζοσπαστικοποίησης του Παλαιστινιακού κινήματος θεωρείται οτι λειτούργησε αποτρεπτικά για την επανάληψη τέτοιων εγχειρημάτων.

 

 

 

*Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης είναι ιστορικός, Δρ. Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ