today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Μια μουσική ιστορία του Μεσοπολέμου

Αριστερά είναι ο Κώστας ή Κωστής Μπέζος γνωστός στο χώρο του ρεμπέτικου ως Α. Κωστής.
Ο Μπέζος με καταγωγή από το Μπολάτι Κορινθίας υπήρξε ένα από τα μεγάλα μουσικά μυστήρια. Ο Μπέζος αστός, μποέμ, καλοντυμένος, γόης ζούσε μια διπλή ζωή.

*Του Στέφανου Καβαλλιεράκη

Στη δημόσια ζωή του διατηρούσε μια οκταμελή χαβαγιανεζικη (από τη κιθάρα χαβάγια) ορχήστρα με την ονομασία Άσπρα Πουλιά που στα χρόνια του Μεσοπολέμου υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής και έπαιζε τραγούδια της εποχής στις τότε μουσικές μάντρες όπως του Αττίκ αλλά και σε κοσμικά κέντρα ενώ παράλληλα ήταν σκιτσογράφος και δημοσιογράφος έχοντας μια ζωή εμπνευσμένη ίσως από τον Μπορις Βιαν ή τον Ζορζ Μπρασένς. 

Ο Μπέζος είχε όμως και μια κρυφή ζωή, εκείνη του ρεμπέτη, ήδη από το 1930 και σε ηλικία 25 μόλις χρονών είχε ηχογραφήσει το στην “Υπογα και Ήσουνα Ξυπόλυτη”, ένα πραγματικό σπουδαίο ρεμπέτικο γνωστό σήμερα σε όλους μας ως η “Παξιμαδοκλέφτρα”. Με την παρότρυνση του Τέτου Δημητριάδη αδερφού του Φωκίωνα θα ηχογραφήσει και μια σειρά ρεμπέτικων αποκλειστικά για τους Έλληνες της Αμερικής με το ψευδώνυμο Α.Κωστής , η ηχογράφηση αυτών των ρεμπέτικων με δυο κιθάρες μόνο θεωρείται εμβληματική και μοναδικής σημασίας για την εποχή της ενώ ακόμα και σήμερα τις ηχογραφήσεις τις καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου.

Μαθητής του Μπέζου στη χαβαγιανέζικη ορχήστρα, στ’ άσπρα πουλιά υπήρξε ο Μανώλης Χιώτης, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τη κιθάρα κάτι όχι τόσο γνωστό. Η θητεία αυτή, όπως ο ίδιος ο Χιώτης δήλωσε σε μια συνέντευξη λίγο πριν το θάνατό του, τον βοήθησε να κάνει το μπουζούκι τετράχορδο και να γράψει βέβαια ιστορία . Εξάλλου και το άψογο ντύσιμο του Χιώτη και η πάντα τέλεια εμφάνιση του αντλεί έμπνευση από την εμπειρία του στην σικάτη ορχήστρα του μεσοπολέμου.

Η ιστορία του Μπέζου άγνωστη μέχρι σήμερα αποκαταστάθηκε από ξένους ερευνητές πλήρως ιδιαίτερα πρόσφατα , η μουσική του όμως πέρασε στην αθανασία όταν η Apple χρησιμοποίησε το τραγούδι του “Πάμε στη Χονολουλού” σε πρόσφατη διαφήμιση της.

 

*Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης είναι ιστορικός, Δρ. Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ